Ti år med reformtiltak har ikke gitt raskere studenter

Ti år med reformtiltak for å redusere frafall og gi raskere gjennomføring av høyere utdanning, har ikke har gitt resultater, konkluderer Riksrevisjonen.

Situasjonen er omtrent som før Kvalitetsreformen ble innført i 2003, og Norge er blant OECD-landene med svakest gjennomføring av studier, konkluderer rapporten.

Kvalitetsreformen inneholdt en rekke tiltak for å få flere til å gjennomføre studiene og få flere til å gjennomføre på normert tid. Riksrevisjonens undersøkelse viser altså at virkemidlene og innsatsen gitt få resultater.

I 2011– 2013 ble det årlig oppnådd 45,5 studiepoeng i gjennomsnitt per heltidsstudent, bare 1,5 poeng mer enn i 2003. Gjennomføring på normert tid krever 60 poeng per år. Dette innebærer en forsinkelse på nesten et halvår for hvert andre studieår.

Samtidig er frafallet fremdeles høyt. I Norge fullfører bare 59 prosent studiene. I en oversikt over 18 OECD-land er gjennomsnittet til sammenligning 68 prosent. Bare tre andre land i oversikten har lavere andel som gjennomfører.

– Forventningene til reformen er ikke innfridd. Kunnskapsdepartementet bør følge opp at lærestedene iverksetter egnede tiltak og oppnår forbedringer, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en kommentar. (©NTB)

Powered by Labrador CMS