SVs Freddy André Øvstegård.

SV om skoleforfallet:
– Det er en skam

Regjeringen må følge opp løftene fra Hurdalsplattformen, mener SVs Freddy André Øvstegård. Løsningen han kommer med er mer penger til kommunene.

Publisert Sist oppdatert

Vedlikeholdsetterslepet for norske skolebygg er på rundt 100 milliarder kroner. I en serie saker har Utdanningsnytt undersøkt inneklimaproblemer og forfall i Skole-Norge.

De siste ti årene har det gjentatte ganger blitt slått alarm om situasjonen på skolene, men de store politiske grepene har uteblitt. Mens en rekke land satser milliarder på bedre inneklima i skolene i kjølvannet av pandemien, har det foreløpig vært nokså tyst om dette her til lands.

– Det er en skam. At vi som et så rikt samfunn ikke klarer å ha skikkelige fysiske miljø for det viktigste vi har, nemlig barn og elever, er bare trist, skriver Freddy André Øvstegård som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for SV.

Han mener hovedproblemet er at kommunene mangler penger.

– Og når det er kommunens ansvar så er det lett for de nasjonale politikerne å gjemme seg. På tross av både økte inntekter og forbruk i stat og privat, er mange oppgaver i kommunene underfinansiert. Derfor er mer penger til kommunenes velferdstilbud det viktigste vi kan gjøre, skriver Øvstegård.

Les også: Skolen er rehabilitert, men fremdeles blir lærere syke av å være i bygget

Vil gjeninnføre ordning

Han peker også på at regjeringen må følge opp løftet fra regjeringsplattformen om å gjeninnføre en rentekompensasjonsordning. Det innebærer at staten kompenserer kommunene for renteutgiftene når de tar opp lån til nye skolebygg.

En slik ordning eksisterte fram til 2016, men da ble den avviklet.

Koronapandemien viste for alvor hvor viktig inneluften er for helsa vår, og en rekke fagfolk etterlyser nå en inneklimarevolusjon i skolene.

– Burde ikke vi i Norge også ta oss råd til å investere i et bedre arbeidsmiljø for barna våre?

– Jo, det bør vi, skriver Øvstegård.

Raja vil ha Brenna på banen

Pusteproblemet

Pandemien viste for alvor hvor viktig innelufta er for helsen vår. Derfor etterlyser nå forskere over hele verden en inneklimarevolusjon i skolene.

Også i Norge tilbringer tusenvis av lærere og elever hverdagen i klasserom med dårlig inneklima. I flere måneder har Utdanningsnytt undersøkt situasjonen i norske skoler.

Her finner du alle sakene i serien.

Venstre-politiker Abid Raja krever nå svar fra kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om skoleforfallet. Han mener regjeringen må ta grep.

– Brenna kan ikke bare gjemme seg bak at dette er kommunene sitt ansvar, for hun er den øverste sjefen for norsk skole. Det er hennes jobb å sikre at elever og lærere har et godt og trygt arbeidsmiljø på skolen, sier Raja.

Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) kaller dette den nasjonale skoleskammen. FUG-leder Marius Chramer mener regjeringen må øremerke midler til å ruste opp skoler. Nylig var han på møte med kunnskapsministeren, hvor han ba om at hun utarbeider en nasjonal strategi for å gjøre noe med problemet.

– Dette har også enormt stor betydning for lærerne, ikke bare elevene. Som leder i FUG har jeg besøkt mange skoler i Norge og sett skolebygg som vi ikke vil være bekjente av. Det er grelle tilstander på enkelte skoler, og det er dessverre ikke vanskelig å finne dårlige eksempler, sier FUG-leder Marius Chramer.

Powered by Labrador CMS