Skuffet foreldreleder etter stortingsvedtak:

– Jeg skjønner ikke hvordan Brenna kan leve med at skoleforfallet får fortsette på hennes vakt

Regjeringspartiene sa nei til en oppussingsplan for Skole-Norge. –Det holder ikke å skyve ansvaret over på kommunene, for de får det ikke til, mener foreldreleder Marius Chramer.

Publisert Sist oppdatert

– Svært skuffende. Nå må isteden hundretusenvis av elever og lærere fortsatt leve med det skoleforfallet som er en nasjonal skoleskam, sier leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Marius Chramer om at stortingspolitikerne sier nei til en oppussingsplan for Skole-Norge.

Forslaget fra SV ble behandlet i Stortinget tirsdag. De mener regjeringen skal kartlegge tilstanden til alle skolebygg og utarbeide et system for jevnlig oppfølging av det fysiske læringsmiljøet til elevene. De vil også ha på plass tiltak mot skoleforfallet i løpet av 2023.

Men forslaget ble nedstemt av flertallet på Stortinget, inkludert regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Les også: Én av tre lærere sier lufta er dårlig på skolen

– Slag i trynet

Chramer i FUG sier forslaget fra SV hadde vært det rette steget å ta for å få noe til å skje. Han mener kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) svikter sin egen styringsplattform med å la ting skure og gå.

– Jeg skjønner ikke hvordan Brenna kan leve med at skoleforfallet får fortsette på hennes vakt. Dette er nok et slag i trynet på dem som håpet at regjeringen mente det de sa i regjeringsplattformen om at det skulle komme penger til skolebygg.

Chramer mener stortingspolitikerne ikke lenger kan slippe unne med å skyve ansvaret over på kommunene.

– Kommunene har fått nok muligheter til å vise hva de får gjort med pengene de har. De får det ikke til. Historien viser at det må tas nasjonale grep fra staten for at det faktisk skal skje noe med prioriteringene kommunene gjør.

Les også: Har kjempet i over ti år for ny skole– Vi har et fysisk arbeidsmiljø som ikke akkurat er helsebringende

– Hvem hører de på?

Han viser til at alle de store organisasjonene som svarte på høringen om en oppussingsplan, ønsker at det skal på plass.

– Når Brenna og flertallet på Stortinget ikke hører på verken elever, foreldre, lærere eller Barneombudet – hvem hører de på da? avslutter Chramer.

Les også: Andre land satser milliarder på bedre luft i skolene – FHI må legge ned hele fagmiljøet for inneklima

Pusteproblemet

Pandemien viste for alvor hvor viktig innelufta er for helsen vår. Derfor etterlyser nå forskere over hele verden en inneklimarevolusjon i skolene.

Også i Norge tilbringer tusenvis av lærere og elever hverdagen i klasserom med dårlig inneklima. I flere måneder har Utdanningsnytt undersøkt situasjonen i norske skoler.

Her finner du alle sakene i serien.

Powered by Labrador CMS