Brenna om skoleforfallet: – Det er også opp til SV å prioritere dette i budsjettforhandlingene

Flertallet på Stortinget sa nei til en storstilt oppussingsplan for Skole-Norge. Tonje Brenna ba SV selv ta ansvar for å få satsing på skolebygg inn i budsjettene.

Publisert Sist oppdatert

I en serie artikler har Utdanningsnytt skrevet om forfall og dårlig inneklima i hundrevis av norske skoler. Det er historier om ansatte som blir syke for livet av muggsopp, om elever og lærere som lever med brakkebygg i to tiår og om foreldre som skammer seg over å sende barna sine til forfalne skolebygg.

Denne uka avviste flertallet på Stortinget et forslag fra SV om en oppussingsplan for Skole-Norge.

Kunnskapsminister Tonje Brenna gjentok gang på gang fra Stortingets talerstol at det er kommunene som har ansvar for skolebyggene, og at hun ikke vil ta noen grep fra nasjonalt hold.

– Det er lokale myndigheter som har ansvaret for dette, og jeg vil ikke bidra til å vanne ut det ansvaret gjennom grep vi tar fra Stortingets og regjeringens side, sa Brenna i Stortinget.

Hun fikk støtte fra regjeringspartner Senterpartiet.

– Vi kjenner til at det er mange bygg som trenger tiltak. Men den tilliten må vi ha til lokale politikere siden dette er et kommunalt og fylkeskommunalt ansvar. Og at de gjør de prioriteringene som skal til for å sikre gode læringsmiljø, sa Aud Hove fra Senterpartiet.

Les også: Over 800 skolebygg i kritisk forfatning:– Dette er den nasjonale skoleskammen, sier foreldreleder

Mente SV selv burde ta ansvar

Freddy André Øvstegård fra SV, som var en av politikerne som sto bak forslaget om en oppussingsplan, lurte på om kunnskapsministeren mener dagens politikk er god nok.

– Statsråden vet like godt som meg at skolebygg har vært et tema i flere år, sa Øvstegård.

Brenna pekte på de krevende økonomiske tidene.

– Dagens økonomiske situasjon er ikke tidspunktet for en omfattende og kostbar nasjonal plan eller strategi for oppussing.

Så rettet hun et spark tilbake mot SV.

– Det er også opp til SV å prioritere dette i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, sa Brenna.

Les også: Skolen er rehabilitert, men fremdeles blir lærere syke av å være i bygget

Raja vil ikke ha oppussingsplan

Abid Raja fra Venstre, som tidligere har kritisert kunnskapsministeren for å skyve ansvaret over på kommunene, valgte i Stortinget selv å understreke at dette var et kommunalt ansvar. Heller ikke han ønsker en oppussingsplan.

– Det er ikke riktig at regjeringen skal lage systemer for oppfølging av skolebygg som er i kommunalt eie. Men det er relevant å sikre at kommunene og fylkeskommunene selv har slike systemer, sa Raja som heller oppfordret til å gå i dialog med kommunene for få bedre oversikt.

SV, Rødt og MDG var partiene som til slutt stemte for en oppussingsplan for Skole-Norge, mens de resterende partirepresentantene stemte mot.

Pusteproblemet

Pandemien viste for alvor hvor viktig innelufta er for helsen vår. Derfor etterlyser nå forskere over hele verden en inneklimarevolusjon i skolene.

Også i Norge tilbringer tusenvis av lærere og elever hverdagen i klasserom med dårlig inneklima. I flere måneder har Utdanningsnytt undersøkt situasjonen i norske skoler.

Her finner du alle sakene i serien.

Powered by Labrador CMS