Flere ungdommer vil på folkehøgskole i år

Stand up, spilldesign og eksotiske reiser lokker rekordmange unge til folkehøgskolene. 5400 har allerede sagt ja til en plass på folkehøgskole neste år.

Publisert

– Tre av linjene våre er fulle allerede, sier Kirsten Bjørhus som sitter på kontoret på Ringerike folkehøgskole. Hun har brukt vinteren til å ta imot søknader og det har vært travelt.

– På Stand up og revy har vi venteliste, sier Bjørhus. 104 av 115 plasser ved skolen var fylt opp før påske. Lignende tilstander er det over hele landet.

 

Ros til regjeringen

5384 unge hadde i begynnelsen av april takket ja til en plass på folkehøgskole, og det er 8 prosent flere enn på samme tidspunkt i fjor. Blant landets 79 folkehøgskoler har mange opplevd en voldsom økning i søkertall i år, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Søkertallene våre så langt er veldig gode, sier Marit Asheim, informasjonskonsulent for Folkehøgskolene, til Utdanning. Totalt er det 7000 elevplasser på folkehøgskoler og inntaket foregår helt fram til skolestart. Økningen i søkere i år kommer på toppen av en økning de siste fem årene.

– Flere har fått øynene opp for hva et folkehøgskoleår faktisk gir, som læringsglede, økt samarbeidskompetanse og faglig utvikling, sier Asheim.

Litt av æren for økningen mener Asheim regjeringen skal ha.

– Det er jo naturlig å se økningen i søkere i sammenheng med høsten 2014 og foreslått kutt for folkehøgskolene i Statsbudsjettet. Det skapte mye engasjement, blant både nåværende og tidligere elever. Det var god reklame for oss og det ble helt tydelig at vi er et skoleslag med mange tilhengere, sier Asheim

 

Teater og E-sport

Det er en generell fremgang for folkehøgskolene, men enkelte linjer og skoler er ekstra populære. Romerike Folkehøgskole sin teaterlinje har vært attraktiv i mange år, også i år. 340 søkte seg til Romerike neste skoleår, men skolen tilbyr bare 105 plasser.

– Vi har hatt stabile søkertall de siste årene, på mellom 350–400 søkere. Det som er mest populært er teater og musikkteater, det har det vært i mange år. I tillegg er design og lyd linjer mange søker seg inn på. Nytt av året er at vi har fått mange flere søkere til scenografi, sier Ingjerd Graaff, kontorleder ved Romerike Folkehøgskole, til Utdanning.

Spilldesign og E-sport, dataspill i en form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse, er også noe mange vil lære mer om.

– Nytt av fjoråret var linjer for E-sport og spilldesign, og dette er svært populære linjer. Flere av disse linjene var fulle allerede tidlig i februar, sier Asheim.