Listhaug vil ha individtilpasset introduksjonsprogram

Det er viktig for flyktninger å komme tidlig i gang med språkopplæring, understreker integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Statsråden inviterte fredag partene i arbeidslivet til møte for å diskutere hva som kan bidra til bedre kvalifisering og økt sysselsetting av flyktninger.

– Det er helt sentralt at flyktninger som skal bo i Norge, kommer ut i arbeid eller utdanning så raskt som mulig. Dette er en problemstilling regjeringen vil ha stort trykk på i tiden fremover. Vi må bygge videre på igangsatte tiltak, men vi må også tenke nytt, sa Listhaug før møtet.

Hun varslet blant annet et individtilpasset introduksjonsprogram for nyankomne.

– Det er viktig å være samstemt med å finne løsninger for å hjelpe flyktninger inn i arbeidslivet, sa Listhaug etter møtet, der både NHO, KS, Unio, Virke og YS deltok.

– NHO har jobbet en stund med flere lærlingplasser. Det er mange utenfor arbeidslivet, både unge og flyktninger. NHO ønsker seg lønnstilskudd, slik at bedrifter og staten deler på å betale lønnen til praksiskandidater, sa NHO-direktør Svein Oppegaard.

YS og Virke mener flyktningene raskest mulig må settes i stand til å konkurrere på arbeidsmarkedet, på like vilkår som nordmenn.

– Det fordrer rask og konkret handling, og en tydelig politisk vilje. Som parter i arbeidslivet skal YS og Virke bidra med vårt, men ballen ligger nå hos regjeringen, sier Virkes direktør Vibeke Hammer Madsen og YS-leder Jorunn Berland.

– Statistikken viser dessverre også at under halvparten av dem som har samme etniske bakgrunn som dagens flyktninger, og som har lang botid i Norge, har kommet i arbeid, påpeker Berland og Hammer Madsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS