Her heiser rektoren Pride-flagget – og får full støtte

Ingen skoler skal heise Pride-flagget har Ålesund kommune bestemt. Men konstituert rektor Hallgeir Buset nekter å følge det forbudet. Det får han ros for. 

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er stolt over denne rektoren som trosser flaggnekten, sier Reidun Blankholm, lokallagsleder i Utdanningsforbundet Ålesund. 

Rektoren hun snakker om er Hallgeir Buset ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund. Tirsdag skrev flere nettaviser om ham og hans beslutning om å heise Pride-flagget i skolegården. Det har nemlig kommunedirektøren bestemt at skolene i Ålesund ikke skal. Men konstituert rektor ved Blindheim ungdomsskole nekter å følge forbudet. 

Onsdag morgen tok NRK bilder av Buset mens han heiste regnbueflagget. 

– Dette er et vedtak jeg som rektor ikke kan finne meg i, sa Buset til NRK. 

– At vi heiser regnbueflagget kan umulig såre noen. Vi gjør dette for å vise at vi er en inkluderende skole.  Kommunedirektøren forbød oss å flagge under pridedagene, så da måtte vi benytte sjansen å flagge før pridedagene. Det anser jeg fullstendig lovlig. 

– Fordømt plikt

Til VG uttaler Buset at han har tenkt å la regnbueflagget henge. 

– Noen må stå opp for disse verdiene hele tiden. Vi har en fordømt plikt til å kjempe for dette, sier Buset. 

Han får full støtte hos Utdanningsforbundet, hos lokallagslederen og fra øverste hold. 

– En slik sak blir fort et etisk dilemma. Skal en følge pålegget selv om det føles helt feil overfor elever og kollegiet? Jeg har stor respekt for valget rektoren har tatt, sier Reidun Blankholm i UDF Ålesund. 

Hun håper flere vil gjøre som Blindheim-rektoren: 

Ann Mari Milo Lorentzen, nestleder i Utdanningsforbundet.

– Jeg håper flere skoler flagger. Så får vi se om kommunestyret treffer en annen beslutning enn kommunedirektøren. 

Nestleder i Utdanningsforbundet, Ann Mari Milo Lorentzen, mener rektor Buset har tatt noen kloke vurderinger. 

– Rammeplanen og opplæringsloven sier at vi skal bidra til inkludering og likeverd. En feiring av mangfoldet, med flagging, er en naturlig del av det arbeidet. 

Lorentzen sier hun har vanskelig for å forstå begrunnelsen for flaggforbudet. 

– Det er lov å være imot Pride, men det kan ikke gå på bekostning av likeverd, mangfold og retten til å være den man er, sier UDF-nestlederen. 

Får støtte

Blindheim-rektoren får også støtte fra politisk hold. 

For selv om flaggnekten får støtte fra Ålesunds Frp-ordfører Håkon Lykkebø Strand, så har varaordfører Monica Molvær (H) flagget sin motstand. 

– Skolen skal være en trygg plass å være for alle barn og ungdommer, og da er det viktig å vise raushet og mangfold. Ved å ta et aktivt standpunkt om nei til flagging på alle skoler i Ålesund, gjøres det stikk motsatte. Dette angår oss alle og bør være en større politisk sak, sier Molvær i en uttalelse.

Og hun får støtte fra Høyre-sjefen sjøl, Erna Solberg. 

Solberg uttaler i en pressemelding at hun blir lei seg av at denne debatten dukker opp igjen, og mener Prides budskap er noe som burde være helt ukontroversielt og noe alle burde kunne stille seg bak.

– Et fåtall har klart å skape et inntrykk av at man ved å feire Pride må innta et bestemt sett politiske meninger. Det er veldig synd, for det er helt feil. Ingen «eier» Pride-flagget, sier Solberg.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS