Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

Utdanningsforbundet ber Melby avlyse eksamen

Lærerorganisasjonen mener det viktigste nå er å prioritere god undervisning og en grundig standpunktvurdering.

Publisert Sist oppdatert

– Vi gjør ikke dette med lett hjerte. Eksamen er en viktig del av sluttvurderingen i norsk skole. Men nå veier hensynet til forutsigbarhet for elever, lærere og ledere tyngst, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Utdanningsforbundet kommer derfor til å anbefale statsråd Guri Melby å avlyse årets eksamen for både videregående og grunnskolen.

Handal sier han er opptatt av at skolene er i en ekstra presset situasjon i år, og at det aller viktigste nå er å prioritere god undervisning og en grundig standpunktvurdering.

Standpunktkarakteren utgjør rundt 80 prosent av elevenes vitnemål i videregående. I mange fag har elevene bare standpunktkarakter.

– Derfor er førsteprioritet å sikre at opplæringen dekker hele læreplanen, og at standpunktkarakteren kan settes på forsvarlig måte, sier Handal.

Forbundet mener derimot at eksamen for privatister og de elevene som vil bli forhindret fra å gå videre i utdanning og arbeidsliv dersom de ikke får avlagt eksamen, bør gå som normalt.

Les også: Derfor bør eksamen avlyses i år

Flere instanser vil avlyse

Tidligere har også Skolenes Landsforbund, Elevorganisasjonen og elevrådene ved norske skoler tatt til orde for at eksamen bør avlyses. Tidligere denne uken ble det også kjent at Utdanningsdirektoratet anbefaler kunnskapsministeren å avlyse. I et notat til departementet begrunner divisjonsdirektør Sissel Skillinghaug og avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen anbefalingen med at det er stor forskjell på hvilket undervisningstilbud elevene får.

– Det er et viktig prinsipp for eksamen at den skal være lik og rettferdig for elevene, og i dette skoleåret kan vi ikke være sikre på at alle elever har fått den opplæringen de har rett på, understreker Skillinghaug.

Lederen for Utdanningsforbundet Stefen Handal legger til at han er klar over at ikke alle lærere mener at det å avlyse er riktig nå.

– Vi vet at mange lærere blir skuffa dersom regjeringen velger å avlyse eksamen fordi de ser at eksamen er viktig for faget og for elevene. Men i den svært uforutsigbare og alvorlige situasjonen vi er i nå, mener vi den riktige anbefalingen i år er avlysning av eksamen for elever både i grunnskolen og i videregående opplæring, sier han.

Kunnskapsminister Guri Melby lover et snarlig svar på om eksamen blir avlyst for elever i grunnskolen og videregående skole til våren.

Powered by Labrador CMS