Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).
Foto: Torstein Bøe/NTB
Melby: Ikke lov til å avlyse muntlig eksamen på grunn av for lite undervisning
Kunnskapsminister Guri Melby sier muntlig eksamen bare kan avlyses hvis det er uforsvarlig smittevernmessig å gjennomføre. Manglende undervisning er ikke nok.
Melby viser til skoleloven, og sier til NTB at hun har behov for å komme med noen oppklaringer om hvordan regelverket egentlig er. Det skjer etter at flere kommuner har vurdert å avlyse muntlig eksamen.
Oslos skolebyråd sa forrige uke at det er stor sannsynlighet for at eksamen blir avlyst. Hun viste til en ustabil smittesituasjon og at mange har mistet mye undervisning.
– Jussen er veldig klar. Det kan være uenighet om regelverket, men det er en annen sak. Kommunene står ikke fritt til selv å bestemme om de skal gjennomføre muntlig eksamen eller ikke. Verken i år eller andre år, sier Melby til NTB.
– Det er bare hvis smittevernhensyn tilsier at eksamen kan avlyses, at det kan gjøres. Man kan ikke bruke opplæringssituasjonen gjennom året som grunn til å avlyse eksamen, sier Melby.
Les også: Slapp muntlig eksamen i fjor: – I år bør de i alle fall få slippe
Brukte selv opplæringssituasjonen
Nettopp opplæringssituasjonen var blant grunnene til at regjeringen avlyste skriftlig eksamen på ungdomsskolene og videregående skoler i februar.
På spørsmål om hva som eventuelt kvalifiserer til avlysning, viser Melby til at det må være et pågående utbrudd på skolen, eller at det ikke er praktisk mulig å gjennomføre fordi lærer eller sensor er syk.
– Hvis man er i tvil, må man ta kontakt med statsforvalter, som har ansvaret for å sikre at loven følges, sier Melby.
– Viktig å sjekke på forhånd
Venstre-statsråden sier at hun forstår at det er krevende vurderinger kommunene må ta, og sier det har vært slik gjennom hele pandemien. Hun sammenligner det med vurderingen av å stenge skoler.
Der er det også klare rammer i lovverket for når det kan gjøres, sier hun.
Melby ber kommunene søke råd fra Folkehelseinstituttet.
– Hvis de sier at i denne kommunen kan dere ikke gjennomføre eksamen nå av smittevernhensyn, så er det greit å avlyse, sier Melby.
– Det er veldig viktig å sjekke på forhånd. Du kan ikke velge hvilke deler av opplæringsloven du følger, sier hun.
Les også: Alle muntlige eksamener ved 10. trinn på Grenland-skoler avlyst
Kan bli eksamen i juni
Kunnskapsministeren mener at selv om eksamen blir avlyst, kan den gjennomføres så sent som juni hvis smittevernsituasjonen da har endret seg.
Hun står på regjeringens beslutning om at muntlig eksamen skal gjennomføres.
– Det er ingen tvil om at det her har vært et spesielt og krevende år, det har det vært for både skoleelever og studenter. Men så har vi sett at det stort sett har gått veldig bra de fleste stedene. På universitetene gjennomførte de helt nye eksamensformer, og det gikk fint, sier Melby.
– Hvis de har grunnlag for å gi elevene et vitnemål, så har elevene også grunnlag til å gå opp i muntlig eksamen, sier hun.
– Vitner om mangel på innsikt
Det får Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen til å reagere.
– Dette viser nettopp hvor problematisk tilnærmingen til Melby er. At elevene har mistet så mye dette vanskelige året, og at de har hatt helt forskjellige rammevilkår burde være grunn nok for myndighetene, skriver hun i en sms til Utdanningsnytt.
I et intervju med Utdanningsnytt fredag omtalte hun regjeringens behandling av spørsmålet om eksamen for et "makkverk".
– De burde la lærerne få benytte tida nå til å tette faglige hull, gjøre gode standpunktvurderinger og skape en god og trygg avslutning før elevene skal videre til en ny skole eller en ny fase i livet, sier Thorkildsen.
– Melbys vurdering vitne rom manglende innsikt i den situasjonen elever og lærere står i mange steder i landet, og spesielt i Oslo. Jeg ber henne innstendig om å vise seg som en lyttende minister, som tar innover seg de faglige rådene fra en samlet sektor. Å avlyse eksamen burde være noe nasjonale myndigheter gjør fordi de ser hvor vanskelig situasjonen er. I stedet lar de dette bli opp til hver enkelt kommune og hvert enkelt fylke, som har varierende juridisk kompetanse. Situasjonen er uverdig og uoversiktelig, elevene har fortjent bedre.
(©NTB)