OSLO, NORGE 20210505. Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen under orientering om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

Oslos skolebyråd vurderer å avlyse alle muntlige eksamener

Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen savner svar fra kunnskapsministeren. Nå sier hun det er stor sannsynlighet for at de tar avgjørelsen på egenhånd og avlyser muntlig eksamen for både 10. trinn og videregående skole.

Publisert

– Det skal mye til for at vi ikke avlyser muntlig eksamen nå, både for 10. trinn og videregående skoler, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Det hadde vært mye bedre om dette ble avgjort fra sentralt hold, men slik situasjonen er nå må vi heller ta skjea i egne hender, sier hun.

Fredag kom nyheten om at muntlig eksamener avlyses for 10. trinn i Grenlands-kommunene Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø, Porsgrunn, Siljan og Skien. Telemarksavisa skriver at alle lærere har mottatt en epost med den beskjeden fra kommunalsjef oppvekst i Skien kommune, Grete Gjelten.

– Gjennom lang tid har smittetrykket i Grenland vært stort, og mange av elevene på 10. trinn i flere av kommunene har i hele maimåned opplevd en undervisning preget av ventekarantener og karantener eller organisert på rødt nivå i trafikklysmodellen, står det blant annet i mailen.

Nå ønsker Oslos byråd å følge etter.

Les også: Å avlyse muntlig eksamen handler om å sikre neste skoleår

Dårlige vilkår

– Vi ønsker å avlyse av hensyn til elevene. Oslo-elevene har hatt veldig vanskelige rammevilkår dette skoleåret. Fra november til mai har det nesten ikke vært gult nivå. Mange har også vært i flere karantener, og selv om lærerne vet hva de har undervist i, er det først nå, når elevene er tilbake at de kan sjekke hva de faktisk har lært, sier Thorkildsen.

– De siste ukene før sommeren bør brukes til å tette kunnskapshull og få et godt grunnlag for å sette standpunktkarakterer, mener hun.

I februar i år kom beskjeden om at alle skriftlige eksamener samt muntlig-praktiske og praktiske eksamener skulle avlyses. Årsaken var smittevern og fordi det har vært ulike forhold for opplæringen ved skolene rundt om i landet. Muntlige eksamener skal derimot gå som planlagt.

Oslos skolebyråd legger ikke skjul på at hun er skuffet over håndteringen fra kunnskapsministerens og regjeringens side.

Les også: Melby sier nei til Barneombudets ønske om å avlyse muntlig eksamen

– Trosser alle råd

– Lærere, elever, lærerorganisasjonene, Barneombudet og KS har bedt Guri Melby avlyse muntlig eksamen. Hun lytter ikke til de klare anbefalingene hun har fått fra Utdanningsdirektoratet, og svarer heller ikke på hvorfor hun står på sitt om at muntlig eksamen skal gjennomføres. Jeg har hørt henne si at det er etter faglige anbefalinger, men ingen har fått svar på hvilke råd det er hun hviler seg på eller hvor hun har fått dem fra, sier Thorkildsen.

Hun skrev selv til kunnskapsminister Guri Melby for et par uker siden hvor hun ba om at muntlig eksamen skal avlyses.

– Det hersker dessuten full forvirring knyttet til gjennomføringen og hvilke regler som gjelder. Elever er bekymret og mange trekker seg som sensorer. Jeg mener dette er et makkverk av et opplegg fra nasjonale myndigheter og lurer på om avgjørelsen om å gjennomføre snarere er ideologisk basert. At regjeringen ikke stoler nok på at lærerne kan gjøre gode vurderinger, sier Thorkildsen.

Snarlig avgjørelse

Thorkildsen varsler at de vil ta en avgjørelse i løpet av helgen eller senest tirsdag.

– Jeg må ta en siste runde med juridisk avdeling. Det har vært veldig uklart hvilket lokalt handlingsrom vi egentlig har. Men nå som flere kommuner avlyser, kan jeg ikke se hvorfor ikke Oslo skal gjøre det samme.

I fjor, et par måneder inn i pandemien ble alle eksamener, både skriftlige og muntlige avlyst. Oslos skolebyråd mener det gir lite mening at ikke det samme skal skje i år.

– Elevene hadde vært mye mer på skolen da muntlig eksamen ble avlyst i fjor. Nå bør de få tid til å tette hull, få tid med lærerne og sine medelever, snarere enn at de skal tvinges gjennom en eksamen de muligens ikke en gang er forberedt for.

Powered by Labrador CMS