- Hvordan skal nå barna som ønsker privatliv få gå på do? For det finnes mange barn som ønsker å være alene på do fra de er relativt små. De skal få lov til å lære seg at deres kropper er deres, skriver June Gundersen. Foto: Conrad Hänseler, Free Images

Kritisk til vindu på do-dørene i Bergen

Jeg stiller meg svært kritisk til hvilken påvirkning dette kommer til å ha på barna

Hvordan skal nå barna som ønsker privatliv få gå på do? For det finnes mange barn som ønsker å være alene på do fra de er relativt små. De skal få lov til å lære seg at deres kropper er deres.

At deres ønsker og behov for privatliv blir ivaretatt i barnehagen. Paragraf 3 (barns rett til medvirkning) i Lov om barnehager stadfester: Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet. Å ville ha privatliv når man er på do, er et område jeg mener barna skal få bruke sin rett til medvirkning så tidlig dem greier å formidle det.

Et annet perspektiv er at nå har alle som kommer inn i barnehagen innsyn til både stell og toalettbesøk. Det er foreldre, venner, søsken, tanter, onkler, renholdere, leverandører og alle andre som kommer inn. Majoriteten av disse har ikke levert inn politiattest. I paragraf 2 i Forskrift om politiattest i barnehager står det: I vurderingen av om det skal innhentes politiattest for personer som nevnt i barnehageloven § 19 andre ledd, skal barnehageeier og kommunen som barnehagemyndighet legge vekt på om oppholdet eller innflytelsen gir vedkommende mulighet til å være i direkte kontakt med barna. Her er det rom for tolkning av mulighet til å være i direkte kontakt. Et blikk, et smil eller et hei kan være nok til at syke folk får kvalme tanker i hodet. Og barna våre er tillitsfulle. De spør gjerne fremmede om hva de heter, og da svarer ofte den fremmede med sitt navn samt spør hva barnet heter. Og vi vet ikke alltid konsekvensene. At folk da har mulighet til å se rett inn på barna som er på do eller blir skiftet på, finner jeg skremmende.  

Har sett at det er mye om overgrep i nyhetsbildet i det siste, også av barnehageansatte. Dersom målet med tiltaket er å ha «ryggdekning» i tilfelle det skulle skje i en barnehage i deres kommune, er det greit nok. Jeg tror ikke dette tiltaket vil ha en positiv effekt for noe annet formål enn ryggdekning. En overgriper vil alltid finne en måte å gjøre det på. Som det står i teksten "noen av dem mens barna var i rom alene med mannen." Det betyr at det også skjedde andre steder og med andre til stede. Da er med andre ord ikke dette tiltaket nok!

Dersom man derimot skulle satse på å forebygge og avdekke overgrep, samt støtte barna i å fortelle om eventuelle overgrep, burde man heller hatt obligatorisk opplæring av alle barnehageansatte. Stine Sofie stiftelsen har utarbeidet både barnehagepakken og andre verktøy både for ansatte og barn. Og det finnes garantert også andre steder/incestsenter der fokuset er å lære barna om hva som er greit og ikke greit med egen og andres kropp, og å hjelpe barn å fortelle om sine erfaringer.

Også fra Lov om barnehager: Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. (…). Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering. Ser ikke hvordan dette henger sammen med beslutningen om å sette vinduer i dørene. Jeg opplever det som respektløst ovenfor barna. Som en direkte krenkelse av dem. Vi demonstrerer at siden dem er barn, så har vi ikke samme respekt ovenfor dem og deres privatliv. For vi som voksne kan se på så mye vi vil gjennom døren!

Et annet perspektiv er at vi har mange ulike familier med ulik kultur og ønsker. Hvordan ivaretas de familiene som spesifikt ønsker at barna skal være alene på stellerom og do? 

Barnekonvensjonen artikkel 16 sier: Ingen barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, sin familie, sitt hjem eller sin korrespondanse, eller for ulovlige angrep mot sin ære eller sitt omdømme. Det er også blitt utviklet 10 hefter basert på FNs barnekonvensjon, der en av dem tar opp nettopp barns rett til privatliv på do. 

Barna er vår viktigste ressurs. Det viktigste vi har, fremtiden og det vi må ivareta. Da må vi også lære dem forskjellene på rett og galt, og ikke bare overkjøre dem med at vi er voksne, så vi vet best!

Jeg avslutter så med noen spørsmål: Er det greit med vindu i dørene på barneskolen? På ungdomsskolen? På utesteder der det også skjer overgrep?

Hvordan ville du følt det om de samme dørene ble satt inn på doene på din arbeidsplass for å forhindre overgrep?

Jeg oppfordrer Bergen kommune og alle andre på det sterkeste til å revurdere dette tiltaket!

 

June Gundersen er pedagogisk leder

Powered by Labrador CMS