Danske lærere og elever kan teste seg selv på skolen

Danske kommuner tilbyr selvtesting av korona for lærere og de eldste elevene i grunnskolen.

Publisert Sist oppdatert

Selvtesten er frivillig, men danske myndigheter kommer med en kraftig oppfordring om at kommunene innfører selvtesting. Den skal kun gjelde for elever i 8. til 10. klasse og for skolens ansatte.

Selve testen gjøres ved at man dytter en testpinne 2-3 centimeter inn i nesen, roterer den 4 ganger og så setter den ned i en beholder. Etter en stund skal man dryppe innhold fra beholderen og på en testflate som raskt indikerer om man er covid positiv eller negativ.

Nestleder i det danske skolelederforbundet, Dorte Andreas, sier at de var tilbakeholdes i begynnelsen.

– Men så lenger kommunene tar ansvar for at dette gjennomføres på en måte som sørger for å behandle elevene på en respektfull måte, kan dette være en smidig måte å gjennomføre tester på, sier hun ifølge folkeskolen.dk. På folkeskolen kan du se en video av hvordan testingen gjøres.

Andreas understreker at testingen ikke må føre til mer administrering eller arbeids for skolens ansatte.

– Ansvaret for håndteringen må ikke ligge hos den enkelte skoleleder eller lærer. Dette vil være kommunens ansvar.

Et av kravene er at testingen gjøres under oppsyn av utdannet personale. Det kan være personell utenfra eller av personell på skolen som har fått tilstrekkelig opplæring.

– Det skal ikke være skolens ansvar å finne og opplære personell. Kommunene må sørge for at skolene får de nødvendige ressursene tilgjengelig, sier Andreas.

Powered by Labrador CMS