sigarett

Danske elever blåser i røykeforbud på skolen

Til tross for et nasjonalt forbud, fortsetter elever på danske skoler og videregående skoler å røyke og bruke nikotin i skoletiden.

Publisert

Mange barn og unge legger en liten hvit nikotinpose under leppa i klasserommet eller røyker tobakk i friminuttet, selv om det egentlig ikke er tillatt, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Et forbud mot sigaretter og nikotinprodukter i grunnskoler og på videregående skoler, innført i 2021, har tilsynelatende ikke hatt den store effekten.

Tvert imot har forbruket økt. Dette viser en stor undersøkelse fra det danske instituttet for folkehelse som blir offentliggjort onsdag.

– Faktisk er det fremdeles mange av våre barn og unge, både i grunnskolen og på videregående skoler, som enten røyker eller bruker nikotinposer mens de er på skolen, sier seniorforsker Lotus Sofie Bast, som er medforfatter av undersøkelsen.

Spesielt de røykfrie nikotinproduktene er svært utbredt i skoletiden. Blant brukerne av dem svarer ni av ti, både på videregående skoler og yrkesfaglige skoler, at de bruker dem i løpet av en undervisningsdag. I grunnskolen gjelder det åtte av ti.

Det er veldig vanskelig å håndheve forbudet for produkter som ikke umiddelbart kan sees eller luktes.

Nyborg Gymnas innførte røykfri skoletid som den første videregående skolen i Danmark allerede i 2018. Rektor Henrik Vestergaard Stokholm sier at de har lyktes langt på vei med å bli kvitt sigarettene, men at det er vanskeligere med nikotinposer.

– Vi er fullstendig klar over at det skjer, men vi har ikke funnet løsningen på det. Vi kan ikke bare gå bort til en elev og åpne munnen deres. Men vi sier selvfølgelig til dem at de ikke får lov, sier han.

En god nyhet i rapporten er at den økende tendensen de siste årene med unge som bruker minst ett tobakks- eller nikotinprodukt, ser ut til å ha stagnert fra 2022 til 2023. I 2022 brukte 37 prosent av de 15-29-årige som svarte på undersøkelsen, minst ett tobakks- eller nikotinprodukt. I 2023 gjaldt det 36 prosent. I 2020 var tallet 30 prosent.

Powered by Labrador CMS