Kommunalminister Nikolai Astrup (H) opprettholder sitt forslag om å avvikle Husbankens låneordning for private barnehager.
Kommunalminister Nikolai Astrup (H) opprettholder sitt forslag om å avvikle Husbankens låneordning for private barnehager.

Husbankens låneordning for private barnehager kan avvikles

Mens forhandlingene om statsbudsjettet er i sluttspurten, kan ordningen med husbanklån til private barnehager bli avviklet. Høyre og Rødt går for avvikling. Nå håper barnehagene på Frp-støtte.

Publisert Sist oppdatert

«Rundt 5,7 milliarder av Husbankens totale utestående barnehagelån på 11,5 milliarder kroner har gått til barnehager i fire kommersielle barnehagekonsern», skrev Moxnes i skriftlig spørsmål i Stortinget. Han henviste til en artikkel i Dagbladet i fjor.

Moxnes har nå fått svar fra kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en e-post til Dagbladets finansnettsted Børsen via departementets kommunikasjonsavdeling.

«Husbanklån skal supplere, ikke konkurrere med, private banker. Vi avventer nå Stortingets behandling.»

Dermed bekrefter Astrup at han opprettholder sitt forslag om å avvikle Husbankens låneordning for private barnehager.

– Nå har selv Høyre våknet, og det er jeg glad for, uttaler Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Håper på Fremskrittspartiet

Dette betyr at låneordningen, som var en del av barnehageforliket for full barnehagedekning i 2003, nå avhenger av Fremskrittspartiet, som er i gang med å forhandle med regjeringen om statsbudsjettet, på partiledernivå.

På spørsmål fra Børsen om hvordan det går med forhandlingene skriver FrPs kommunikasjonssjef Kjetil Løset til Børsen: «Vi kommenterer ikke hva det forhandles om, så lenge forhandlingene pågår».

Anne Lindboe, administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), sier at Husbankens lån til private barnehager har vært «helt vesentlige» for å få full barnehagedekning.

Nå håper hun at Fremskrittspartiet kan redde ordningen.

Trygge Barnehager frykter full stopp

Bakgrunnen for Moxnes' spørsmål til Astrup var et digitalt møte statsråden hadde med Trygge Barnehager om låneordningen den 6. november.

«Statsråden tok vår bekymring til orientering», skriver Eli Sævareid til Børsen. Hun er gründer og en av to eiere i kjeden.

– Forslaget vil medføre full stopp for nybygg og rehabilitering av private barnehager, mener Eli Sævareid om forslaget om å avvikle Husbankens barnehagelån.

Sævareid mener en avvikling av låneordningen kan påføre barnehagebransjen stor skade. Til Børsen skriver hun «Avvikling kan medføre full stopp for nybygg og rehabilitering av private barnehager i fremtiden da det ikke finnes tilsvarende låneordninger for private barnehager som statsråden hevder.»

Powered by Labrador CMS