Mens KS smiler tilfreds i skjegget, opplever barn og unge at de mangler lærere, skriver Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Bærum UDF.

Mens KS smiler tilfreds i skjegget, opplever barn og unge at de mangler lærere, skriver Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Bærum UDF.

– KS anerkjenner ikke at vi er i en situasjon med kritisk mangel på lærere og sykepleiere

Debatt: Politikernes snakk om å satse på utdanning – var det bare preik?

Publisert Sist oppdatert

I vår gikk Unios medlemmer til streik i Kommune-Norge. Vi gikk til streik for flere lærere med lærerutdanning i skoler og barnehager, for flere sykepleiere og for en lønn som virker både som rekruttering og for å beholde høgskole- og universitetsutdanna i Kommune-Norge.

Disse tjenestene som befolkningen er helt avhengige av, driver seg ikke selv. Det må kompetente ansatte til for å levere dem.

Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd, og etter min mening skjedde ikke dette på grunn av fare for liv og helse, men fordi KS ikke lenger kunne tåle at befolkningen støtta oss.

På tirsdag kom kjennelsen i rikslønnsnemnda, og den anerkjenner heller ikke de rekrutteringsutfordringene Kommune-Norge står i. Tilbake står fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere og lærere i barnehage og skole med 2,7 prosent lønnsvekst, der 1 prosent av dette skal fordeles i lokale forhandlinger i kommunene.

Vi har nettopp lagt bak oss en valgkamp der flertallet i Stortinget skifta farge. Noen kom og noen gikk, slik er det politiske livet. Politikerne snakket om å satse på utdanning helt fra barnehage til høyere utdanning, og at nøkkelen er lærerutdannede lærere. I talen Jonas Gahr Støre holdt på valgkvelden, var ett av hans prioriterte punkter at vi skal sikre nok kvalifiserte lærere.

Det blir derfor et paradoks for oss lærere når vi kort tid etter leser om en svært tilfreds arbeidsgiver på KS.no. Deres hovedstyre, med rødgrønt flertall, kan nok en gang feire at de sparer penger på å ikke prioritere lærere og sykepleiere i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Jeg tror ikke en gang de anerkjenner problemet.

Mens KS smiler tilfreds i skjegget, opplever barn og unge at de mangler lærere.

Mens KS smiler tilfreds i skjegget, opplever barn og unge at de mangler lærere. Elever som trenger tett oppfølging av en erfaren lærer som har lærerutdanning, opplever kanskje å få en assistent der det skulle vært god kompetanse.

Jeg er jo ikke dummere enn at jeg forstår at valgflesk er valgflesk. Jeg er ikke overraska over resultatet i nemnda. Jeg er ikke skuffa over at Gangsø flirer i skjegget, han er ansatt for å bruke minst mulig penger – så han gjør bare det KS-styret sier. Jeg forventer ingenting av ham. Jeg er skuffa over kommunepolitikerne, både her i Bærum og ellers i landet. Jeg er skuffa over at dere fremdeles tilsynelatende tror at dette går bra eller vil gå over. Det vil det ikke.

Så da står jeg igjen med spørsmål til både lokale og nasjonale politikere: - Var det bare preik i valgkampen? - Hvilken plan har du for å sikre nok lærere med lærerutdanning i skoler og barnehager? - Hva har du tenkt å gjøre for at vi, med noen av landets høyeste boligpriser, kan konkurrere om de få lærerne som fremdeles kan tenke seg å jobbe i skole og barnehage? - Hvordan vil du jobbe for å få lærere tilbake til kommunene, til klasserom og avdelinger?

Dere har dårlig tid for å gjøre noe nå. Mens Kommune-Norge fremdeles mangler lærere med lærerutdanning, trøster jeg meg med at det kommer flere valg. Og tro meg, jeg glemmer aldri et slikt svik fra de folkevalgte i KS-styret.

Powered by Labrador CMS