Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder (t.v) sammen med Trond Ellefsen, nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer i staten, etter at partene i barnehagestreiken kom til enighet i mekling hos Riksmekleren onsdag morgen.
Foto: Geir Olsen / NTB
Dette er partene enige om i barnehagekonflikten
Den månedslange streiken i private barnehager over. Partene ble enige om pensjon hos Riksmekleren onsdag morgen.
– Vi er fornøyde med å ha fått på plass en god pensjonsløsning som er på linje med det offentlige og andre private barnehager har, og en lønnsøkning tilsvarende kommunal sektor, sier en samlet arbeidstakerside ved forhandlingslederne Anne Green Nilsen, Fagforbundet, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen, Delta.
De ansatte er tilbake på jobb torsdag.
Striden har dreid seg om pensjon. De streikende har krevd at alle som er født etter 1968, skal meldes inn i den såkalte Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AF) til LO/NHO, som erstatter den gamle AFP-ordningen fra neste år.
Partene har nå kommet fram til at ansatte i PBL senest innen 1. januar 2025 innlemmes i den nye AFP-ordningen.
– Gitt og tatt
I tillegg reduseres prosentsatsen som de ansatte selv betaler til egen tjenestepensjon fra 3 til 2,5 prosent fra 1. januar 2023, og deretter ned til 2 prosent når Fellesordningen for AFP etableres.
Arbeidsgivers andel økes tilsvarende.
– Selv om kravene opprinnelig var at både AFP i Fellesordningen og redusert prosentsats skulle innføres fra 1. januar 2023, er vi fornøyde med å ha kommet fram til en avtale som på sikt sikrer pensjonsrettighetene til ansatte i PBL-barnehagene, opplyser forhandlingslederne.
– Det har vært en langvarig streik og noen svært tøffe meklinger. Begge parter har både gitt og tatt. Vi mener vi har fått PBL til å strekke seg så langt som det var mulig, sier de.
God løsning for alle parter
Også Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er fornøyde med at streiken nå er over.
– Partene har vist stor vilje til kompromiss, og det har gitt en løsning som er god for alle parter, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Det har vært en krevende øvelse å få på plass løsninger som gir arbeidstakere trygghet for at de fortsatt vil bli ivaretatt, samtidig som det ikke setter den økonomiske bærekraften til barnehagene ytterligere på prøve, sier han.
– Ettersom ansatte som er født før 1968 allerede er sikret en veldig god ytelsesbasert tjenestepensjon, vil ny AFP bare gjelde for dem som er født i 1968 eller senere. Dermed faller engangskostnaden på 1,4 milliarder kroner bort fra regnestykket. Dette har gjort det realistisk å komme fram til en løsning, sier Schjelderup.
Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.
(©NTB)
-
Barnehageansattes klesordning:Store forskjeller mellom kommunene
Mens noen kommuner har rause klesordninger, får barnehageansatte i andre kommuner småpenger betalt over lønna. Kompensasjon over lønna kan dessuten være et brudd på avtalen, mener forhandlingssjefen i UDF.
-
Barnehageansatte som jobber 30 timer i uka forteller om bedre helse
Dermed kan forsøket med redusert arbeidstid gi lavere sykefravær på sikt, viser ny rapport.
-
Francisco er gategutten som ble barnehagelærer
Francisco Mahanuque drømte om ett måltid hver dag. Nå er han barnehagelærer og har startet skole i Mosambik med studievenner.
-
Løftene som aldri blir innfridd
Debatt: Det er en krise i norske barnehager. Barna må nok en gang vente på at det at skal bli deres tur.
-
Lillehammer kommune måtte kutte klesgodtgjørelsen til barnehageansatte
Da kommunen ble klar over feiltolkning av regelverket, fikk de ansatte i barnehagene pengestopp. Snart ett år senere ligger ingen ny løsning på bordet.
-
Vi er dypt skuffet over manglende satsing på bemanning i barnehagene i statsbudsjettet 2025
Debatt: Til tross for tydelige krav fra både foreldre, fagfolk og forskere, ser vi dessverre ingen konkrete tiltak for å sikre nødvendig økning i bemanningen i barnehagene.
-
2025 er eit jubileumsår for barnehagen
Neste år kan vi feire heile tre jubileum i barnehagesektoren. Det er viktig å markere slike hendingar.
-
Tviler på at ekstra budsjettkroner vil ende i barnehagene
Hos Utdanningsforbundet tviler de på at mer penger til kommunene vil bety flere ansatte i barnehagene. Og både de og Venstre etterlyser skolesatsing.
-
Skal utdanne enda flere som allerede jobber i barnehagen
Regjeringen øker tilskuddene til Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) med 10 millioner kroner, noe som vil gi 165 flere studieplasser.
-
Statsbudsjettet 2025:250 millioner til å styrke bemanning i barnehagene
Regjeringen ber kommunene bruke 250 millioner kroner mer på flere ansatte i barnehagene. De vil også sette av rundt 200 millioner kroner til økt bemanning i levkårsutsatte områder.
-
Dette er mitt beste barnehageminne
20 barn som har gått i barnehagen fra 2004 til 2024 forteller om sitt beste barnehageminne og hva som kan bli bedre i barnehagen.
-
Berit Bae: – Barns rett til medvirkning blir ofte misforstått
Barns rett til medvirkning i barnehagen handler om å ha respekt for barn, mener Berit Bae. Det betyr ikke at barna skal få gjøre alt de vil.
-
Dette mener fagfolk er det viktigste som har skjedd i barnehagen de siste 20 årene
Ingressen skal også være midstilt
-
Dette mener barnehagelærere er det viktigste som har skjedd i barnehagen de siste 20 årene
-
Du kan takke disse for at barnet ditt i dag har rett til barnehageplass
Da Øystein Djupedal og Siv Jensen i hemmelighet forhandlet frem barnehageforliket for 20 år siden, førte det til noe dagens foreldre tar for gitt: retten til barnehageplass og makspris.
-
Professoren er bekymret for lekens fremtid
Professor Anne Greve er bekymret for at alle kravene til det barn skal lære i barnehagen, presser leken mer og mer ut.
-
– Barn merker det når voksne er ekte engasjert i barnehagen
Det Peter husker best fra barnehagen var ansatte som var interessert i jobben. Nå arbeider han selv i barnehage og ønsker å være en like god rollemodell.