Regjeringen vil teste ut automatisk tilbud om barnehageplass

Målet er at flere barn fra familier med lav sosioøkonomisk status skal gå i barnehage. 

Publisert

– Barnehagen er en av de viktigste fellesarenaene vi har. Det er en unik arena for integrering og språkutvikling, og vi vet at det å gå i barnehage har noe å si for hvilket utgangspunkt du får videre i livet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap). 

Derfor vil hun og regjeringen at enda flere barn, og spesielt dem fra familier med lav sosioøkonomisk status skal gå i barnehage. 

For å få til det vil de teste ut automatisk tilbud om barnehageplass. 

Slipper å søke

I dag går  94,4 prosent av barna mellom 1 og 5 år i barnehage. Men det er variasjoner mellom ulike geografiske områder. Det er for eksempel en lavere andel som går i barnehage i levekårsutsatte områder i Oslo enn i resten av byen. Familier med innvandrerbakgrunn og lav sosioøkonomisk status benytter seg i mindre grad av barnehagetilbud enn andre.

Regjeringen håper at når foreldrene slipper å søke om plass, så vil flere av disse barna gå i barnehage. 

– Det å prøve ut automatisk tilbud vil kunne gi oss viktig informasjon om dette har effekt på bruken av barnehageplass, sier Nordtun.

Åpner for flere muligheter

To ekspertutvalg har anbefalt automatisk opptak i barnehage som tiltak.  

Ekspertgruppen for barn i fattige familier foreslo i fjor å innføre en trinnvis innføring av automatisk tilbud om barnehageplass i løpet av måneden barnet fyller ett år. 

Det er i dag 81,8 prosent av ettåringer som går i barnehage. Andelen blant minoritetsspråklige ettåringer er 61,3 prosent. 

En ordning med automatisk tilbud om plass fra måneden barnet fyller ett år vil kunne føre til at flere av de yngste barna begynner i barnehagen, mente utvalget. 

Det vil imidlertid kunne ha store økonomiske og administrative kostnader og kunne gi behov for økt bemanning i barnehagene. 

I Stortingsmeldingen regjeringen nå har lagt frem skisserer de flere alternative ordninger. 

Et kan være å innføre automatisk tilbud om plass når barnet er eldre. Det vil bety færre ekstra barn. Et annet er å innføre områdesatsing, ettersom deltakelsen i barnehage varierer lokalt. 

I pressemeldingen fra regjeringen heter det at ordningen skal utvikles i dialog med kommunene og aktuelle fagmiljøer. 

Kommer lovforslag om desember-barna

Regjeringen vil også komme med et lovforslag om at barn som er født i desember skal få rett til barnehageplass den måneden de fyller 1 år.

– Dette styrker familienes økonomi, fordi foreldrene får muligheten til å komme tilbake på arbeid tidligere. Når foreldre har det trygt økonomisk og har en arbeidsplass å gå til, vil dette bidra til gode og stabile hjem for ungene. Det er særlig viktig for barn i sårbare familier. Kommunene og private barnehageeiere må samtidig sørge for å legge til rette for at bemanningen er tilstrekkelig, sier Nordtun.

Powered by Labrador CMS