
Gro (76) er lesevenn i barnehagen
Pensjonisten Gro Dammerud (76) gleder seg til lesestundene i Ullerøy barnehage hver uke. Og jobber uten lønn.
– Når dagene er travle, kjennes det godt at barna kan falle helt til ro sammen med Gro, som ikke har noen andre oppgaver i barnehagen. Barna gleder seg til hun kommer, sier Silje Mathisen (33).
Hun er styrer i Ullerøy barnehage i Skjeberg i Østfold. De ansatte her leser gjerne for barna, men ofte er det forstyrrelser eller andre ting de må gjøre, slik at de ikke får lest ferdig.
Men hver uke kommer Gro Dammerud (76) til barnehagen.
Da blir det en helt annen ro over lesingen.
Barna faller til ro
Gro er lesevenn i barnehagens lesevenn, i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Gro tok fagbrev som barne- og ungdomsarbeider da hun hadde passert 50 år. Hun var ansatt i Ullerøy barnehage fra 2001, til hun gikk av med pensjon i 2015.

Silje Mathisen sier de er takknemlige for Sanitetsforeningens prosjekt Lesevenn, og hun oppfordrer flere barnehager til å ta kontakt med sin lokale forening. Hun tror mange ikke vet om dette spesielle gratistilbudet.
Samarbeid og følelser
Tove Wold Karlsen fra Ullerøy sanitetsforening, forteller at NKS sentralt i bevilget 20 000 kroner til aktiviteten Lesevenn i 2017. Pengene har blitt brukt over tid, til kjøp av bøker og puslespill. Gro oppbevarer alt i den blå trillekofferten, men det er Sanitetsforeningen som eier utstyret. Lesevenn drives ikke lenger av NKS sentralt, men mange lokalforeninger er engasjerte.
Silje poengterer at kosen er viktig, men at den felles opplevelsen, som åpner veien inn til bøkenes verden, ikke må undervurderes. Barna får bedre ordforråd og begrepsforståelse, de bygger relasjonene og kan bearbeide egne følelser og opplevelser.
– Vi går også på biblioteket med barna, og låner bøker som er relatert til tema vi jobber med, som «kroppen», sier Silje.
– Jeg har ingen føringer på hvilke bøker jeg kan lese, og eventyrbøkene er nok fremdeles de mest populære, i tillegg til krim for barn, forteller Gro.
Blå trillekoffert
Barna kommer løpende mot Gro når hun går inn porten.

– De er opptatt av å hjelpe meg med den blå trillekofferten, som inneholder alt vi skal bruke. Det at vi har et fast ritual med å plassere bøkene på et bord, og at det går på rundgang hvem som velger hvilke bøker vi skal lese, skaper et helt spesielt fellesskap, sier Gro.
Tidligere leste Gro både for alle barna, men både hun og styreren erfarte at behovet var størst hos 3–6 åringene. Gro er gjerne i barnehagen 2,5 timer.
– Det varierer hvor lenge barna ønsker å bli lest for. Noen klarer seg med fem minutter, før de vil ut og leke, mens andre kan sitte rolig i to timer, forteller Gro.
– Bildene er like viktige som teksten, og vi kan bruke lang tid på en bok. Når barna selv tar initiativ, er det rom for å snakke om det de tenker på.
– Jeg er ofte her til barna blir hentet. Det er ganske artig, for noen av foreldrene har jeg selv hatt som barn i denne barnehagen, legger Gro smilende til.
Barna velger bøker
Syver (3) får velge første bok denne dagen, og sammen med Ella (5), Ada (4) og Agust (5) setter han seg godt til rette, tett inntil Gro, mens hun begynner å lese. Gro varierer stemmen for å få frem nyansene til de ulike rollefigurene i boka, og barna følger nøye med. Neste bok velger Ada, og plutselig sitter barna rundt Gro og teller.
– Jeg liker best detektivbøker, for de er så spennende, sier Ella.
Ada forteller at hun liker eventyr, men at hun synes ulven er veldig skummel.
Etter høytlesningen har barna lyst til å legge puslespill. De kjenner rollefigurene i Kardemomme by godt, og samarbeider om å finne de brikkene som passer sammen.

Styrer Silje Mathisen forteller at de tidligere brukte en del skjerm som pedagogisk verktøy i barnehagen, men at de nå kun bruker nettet hvis de skal finne fakta om for eksempel fugler og fuglelyder.
– Ved skjermbruk blir barna møtt med det de higer etter med en gang, og kan kjapt sveipe videre. Vi merket at det ble vanskelig for dem å konsentrere seg, noe de fint klarer når de blir oppslukt av en bok, sier hun.
Få gode samtaler

Christina Berg Tveitan, høyskolelektor, Institutt for språk, litteratur og kultur ved Høgskolen i Østfold (HiØ), er svært positiv til prosjektet lesevenn. Hun sier at det å lese sammen med barn er en av de aktivitetene som vi vet bidrar til å fremme barnets språkutvikling.
– Opplevelsen ved høytlesning kan være sterk for både barn og voksne. Ofte kan vi også bli bedre kjent med hverandre i et møte med en bok, sier Tveitan.
Hun sier barn er aktive i leseopplevelsen, selv om de blir lest for.
– Barna fantaserer og lager bilder i hodet, peker, snakker, ler og snakker med den som leser. Er vi åpne for disse uttrykkene når vi leser, vil vi kunne få mange gode samtaler, sier høyskolelektoren.
Pensjonisten Gro er en aktiv dame, som blant annet driver med havpadling i Norges vakre skjærgård og i utlandet. Men det er sjelden hun er borte på onsdager.
– Jeg gleder meg til hver eneste lesestund med barna. Å lese for dem er mitt språk, sier Gro.
– Jeg er takknemlig som får ha denne meningsfulle oppgaven, og vil gjerne holde på så lenge jeg kan lese.