Større betydning: Barnehager kan knytte lokalmiljøene tettere sammen, mener byråd i Bergen.
Større betydning: Barnehager kan knytte lokalmiljøene tettere sammen, mener byråd i Bergen.

Nå får alle barn i Bergen plass i lokal barnehage

Byråden i Bergen vil at barnehagene skal få større betydning i lokalmiljøet, og har nå gitt barna i byen plass i en nærbarnehage.

Publisert Sist oppdatert

I Bergen er det full bydelsvis barnehagedekning for andre året på rad. I 2018 kom det 200 nye kommunale barnehageplasser, og etter det har barna i Bergen fått plass i den bydelen de bor.

- Min drøm er at barnehagene våre skal få en større betydning i folk sine nærmiljøer, og jeg tror at nærbarnehager vil knytte nabolag og familier tettere sammen, sier Linn Kristin Engø (Ap), byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen.

I Bergen, og flere andre byer, har det vært et problem at barn har fått plass i barnehage i en annen bydel enn den de bor i, og at mange har hatt lang vei til barnehagen.

Byråd i Bergen, Linn Kristin Engø
Byråd i Bergen, Linn Kristin Engø

- Full bydelsvis dekning i hovedopptaket er et mål byens politikere har hatt i mange år, men vi greide først å oppfylle målet i 2019. Det er jeg utrolig glad for, fordi det gjør hverdagen enklere for barnefamilier i byen vår, sier Engø.

Ikke oversikt over kostnadene

Hvor kostbart det har vært for kommunen å tilby alle barn plass i sin bydel, har ikke byråden oversikt over.

- Det er umulig å svare på hvor dyrt det totalt sett har vært å innfri bydelsvis dekning, siden både kommunale og private barnehager har bidratt til å nå målet. Det som derimot er viktig for dette byrådet har vært å ta ansvar for å bygge kommunale barnehager i pressområdene, sier Engø.

Vil gi alle skolebarn plass i egen krets

- Prognosene våre tilsier at det skal gå fint også i 2019. Nå begynner vi å planlegge for å gi familier plass i egen skolekrets. Da slår vi tre fluer i en smekk; familier får bedre tid i hverdagen, transportbehovet blir mindre og flere barn får begynne på skole med kompiser de har gått i barnehagen med, sier Engø.