På tide å ta frem lusekammen:
6 tips for en lusfri barnehage og skole

Denne helgen er det igjen tid for å sjekke hodebunnen for lus. Foreldre oppfordres til å undersøke barna sine.

Publisert

Oppfordringen kommer i forbindelse med den nasjonale lusesjekken 6.–8. mars.

Det anslås at til enhver tid har 1–2 prosent av norske barn hodelus.

Dersom alle sjekker og behandler seg for lus på samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere hodelusbestanden over tid, ifølge Folkehelseinstituttet.

Skoler og barnehager rundt om i landet er bedt om å videreformidler informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og behandler hodelus.

Her er seks gode tips til hvordan barnehagen og skolen kan bli lusfri:

1. Lær deg å se etter tegn etter lus

Jo tidligere man finner ut at det er lus, jo bedre. Da rekker ikke lusa å formere seg i så stort omfang, og de får ikke lagt like mange egg.

I noen tilfeller er det enkelt å vite om et barn har lus, siden det ofte klør veldig. Andre ganger er det vanskeligere å være helt sikker. Siden lusa er 2 – 4 mm lange, er det ikke spesielt enkle å oppdage, men med et forstørrelsesglass blir de grågule små dyrene lettere å få øye på.

Man kan også se etter hvite egg som sitter fast på hårstråene, ofte ved hodebunnen. Eggene kan forveksles med flass, men de sitter fast på håret opptil flere cm fra hodebunnen. Eggene lar seg ikke vaske eller børste bort. Egg som sitter 1-1,5 cm fra hodebunnen er som regel døde eller klekket.

Lus trives best i nakken og ved ørene. Det er der det ofte klør som mest. I de fleste tilfeller er det bare noen få lus til stede, og de kan være vanskelige å finne.

2. Bestem hvordan og når dere sjekker.

På arbeidsplassen bør dere snakke gjennom hvordan dere forholder dere til dette. Om dere mistenker at det er lus i barnehagen eller på skolen, hvordan går dere fram? Hvilken etikk krever situasjonen? Hvor går grensen for barnas kroppslige integritet?

3. Det er ingenting å skamme seg for.

Selv om det er allmenn kjent at lus ikke har noe med hygiene å gjøre, er det fortsatt mange som synes lus er ekkelt og skjemmes over det. Når det er oppdaget lus, kan man informere om det uten å si hvilket barn det gjelder.

4. Informere

Når det er konstatert lus, er det lurt å informere alle foreldre. Lusa livnærer seg på blod, og det er bittet som klør – ikke det at de går rundt i hodebunnen. Det betyr at man kan ha lus selv om det ikke klør, noe som betyr at det er lurt å bruke luskam regelmessig når det er lus.

Informer å gi tips til foreldre i nyhetsbrev, og bruk gjerne litt tid om dette på foreldremøter.

5. Gode rutiner

Lus trives i alle hår og klatrer fra person til person. Etabler rutiner der barn ikke deler luer og hårbørster med hverandre. Når man putter luer og skjerf inn i ermet på ytterjakken, vil det være mindre sjanse for å få smitte.

6. Innfør avlusningsdag

Et annet alternativ er å innføre avlusningsdag der alle tar ansvar for sjekk og behandling, og setter en stopper for lusa.

Behandling

Det finnes hårmidler som dreper både lus og egg, vanlig hårvask hjelper ikke. Prioderm eller Malation er de lusemidlene som anbefales å bruke og husk å fullføre behandlingen. En behandling er ikke nok, behandlingen skal gjentas.

Kamming av håret med en fintannet kam kan brukes i tillegg til lusemiddel for å bekjempe lusa.

Ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt er det ikke nødvendig å gjøre en omfattende rengjøring av klær, sengetøy og møbler for å hindre smitte. Lus dør når de ikke får næring i løpet av to døgn, og næring får lusene fra menneskekroppen. Lus dør hurtig ved frysing.

Les mer om hodepus på fhi.no

(©NTB)