Mann pågrepet for 16 år gamle grove overgrep

For 16 år siden ble to småjenter utsatt for grove seksuelle overgrep på Romsås i Oslo. Nå kan saken bli løst ved hjelp av gamle DNA-spor.

En 41 år gammel mann bosatt på Romerike ble pågrepet mandag formiddag. Han er siktet for å ha forgrepet seg på to jenter på seks og sju år i et skogholt ved Tiurleiken barnehage i Oslo 20. juni 2000.

Det ble funnet DNA-spor på jentene, men de passet ikke til noen av DNA-profilene som politiet hadde registrert. Saken ble henlagt i november samme år.

I mars i år ble den nå siktede mannen dømt i en spritsmuglersak i Sverige. Det utløste en mulighet til å ta en DNA-prøve av ham. Torsdag fikk Oslo-politiet beskjed fra Kripos om at 41-åringens profil passet med de 16 år gamle prøvene.

Møtte frivillig

Politiet dro hjem til mannen, men fant ham ikke der og ringte ham opp. 41-åringen møtte da opp på et lokalt lensmannskontor og fikk vite at han var siktet og ble pågrepet. Politiet gjennomførte innledende avhør av mannen samme ettermiddag og kveld.

– Avhøret fortsetter i morgen. Klienten har i dag stilt seg uforstående til siktelsen, skriver hans forsvarer, advokat Frode Sulland, i en SMS til NTB mandag kveld.

– Han er fortvilet over situasjonen han er kommet i, understreker Sulland.

Mannen er siktet for utuktig omgang med barn under 14 år etter den gamle straffeloven. Det tilsvarer det som i den nye straffeloven kalles voldtekt av barn under 14 år. Siktelsen har en strafferamme på ti år.

– Politiet vil fortløpende vurdere om det er grunnlag for å utvide siktelsen og det vil bli foretatt en full ny gjennomgang av saken, sier politiadvokat Lene Hammersland.

En rekke beslag

Politiet vil vurdere om mannen skal varetektsfengsles men opplyser at dersom ikke vilkårene for dette er til stede, vil han bli overført til soning av dom.

Mannens bolig og flere andre boliger ble ransaket mandag.

– Det er gjort en rekke beslag, men jeg kan ikke gå inn i det, sier Kari-Janne Lid, leder ved avsnittet for seksuallovbrudd i Oslo, til NTB.

Hun bekrefter imidlertid at det også er gjort digitale beslag.

– Rives opp

De fornærmede og deres familier ble varslet før politiet sendte ut pressemeldingen mandag.

– Den umiddelbare reaksjonen var jo lettelse. Men det er mange følelser involvert og det er ganske sterke inntrykk som rives opp igjen, så det er klart at dette vil bli en prosess for dem, sier Lid.

Ofrene vil få mulighet til å gi en ny forklaring og får oppnevnt bistandsadvokat. Politiet vil også foreta avhør av andre involverte i saken og etterforske om det er grunnlag for å mistenke mannen for andre overgrep.

Den siktede er tidligere bøtelagt og ilagt betinget dom for ulike forhold. I tillegg var han anmeldt for seksuelle handlinger mot barn i 2006, men saken ble henlagt grunnet bevisets stilling.

– Det vil være en vurdering hvorvidt det vil være grunnlag for å gjenoppta den, sier Lid.

Utvidet registrering

Stortinget har utvidet politiets mulighet til å registrere DNA i identitetsregisteret. Men Riksadvokaten har ikke gitt politiet føringer som er like vide som loven tillater, på grunn av kapasitetsproblemer hos politiet.

– Denne saken viser at reglene for registrering følges opp, for uten dette hadde man ikke fått gjennombruddet vi har fått i dag, sier Hammersland. (©NTB)

Powered by Labrador CMS