Lærere kan ikke få kutt i sykelønna
Partene i arbeidslivet strides om sykelønna. Men en eventuell endring i IA-avtalen vil ikke gjøre noe med rettighetene til ansatte i stat, kommune eller private barnehager.
Forhandlingene om en ny IA-avtale fortsetter. Mandag brukte partene flere timer hos arbeidsministeren for å unngå brudd og tirsdag fortsetter forhandlingene mellom LO, NHO, KS og de andre arbeidsgiverorganisasjonene.
Partene er i praksis enige om avtaleteksten og omfanget av en ny IA-avtale – med unntak av hvor lenge sykelønnsordningen skal fredes.
Spørsmålet er om norske arbeidstakere skal være sikret full lønn under sykdom i inntil ett år også i fremtiden.
Arbeidsgiverorganisasjonene, med NHO i spissen, ønsker å utrede sykelønna. Det vil ikke LO.
Organisasjonen har varslet at om NHO vinner frem, vil de kreve at full lønn under sykdom tas inn i tariffavtalene, skriver FriFagbevegelse.
Slik er det i dag for lærerne - og alle ansatte i stat og kommuner allerede.
Det betyr at dersom sykelønnsordningen endres, vil det ikke utgjøre noen forskjell for dem.
Sikret i tariffavtalen
FriFagbevegelse har gått gjennom de ulike tariffavtalene. (Se hele deres oversikt her)
De skriver at i dag er rundt en tredel av norske arbeidstakere sikret full lønn under sykdom gjennom slike avtaler.
Det gjelder altså blant annet alle ansatte i offentlig sektor, altså stat og kommune, og 33.000 ansatte i private barnehager.
I tariffavtalen for Unio stat er rett til lønn under sykdom nedfelt. Det samme står det i hovedtariffavtalen i KS-området og i avtalen som gjelder ansatte i Oslo.
Hovedtariffavtalen mellom Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta slår også fast at ansatte har rett til full lønn under sykdom i 50 uker pluss arbeidsgiverperioden.
Det samme står det i avtalen for private og ideelle virksomheter i Virke, som blant annet gjelder ansatte innen utdanning, for ansatte i kirkelig sektor og i Spekter.