Finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim (til venstre), finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson i Venstre, Abid Raja og finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad under pressekonferansen i vandrehallen i Stortinget i forbindelse med at KrF og regjeringspartiene er enige om en skisse til løsning i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Statsbudsjettet: Mer penger til flere ansatte i skoler, barnehager og skolehelsetjenesten

KrF fikk gjennomslag for mer penger til bemanningsnorm i barnehagene og lærernorm i skolene. Budsjettavtalen med regjeringen skal også gi flere ansatte i skolehelsetjenesten.

Publisert

Regjeringspartiene har landet en budsjettavtale med KrF, noe som vil gi flertall i Stortinget for statsbudsjettet. Dette er hovedpunktene hvor det er gitt mer penger til utdanningsfeltet:

  • 100 millioner kroner til økt bemanning i helsestasjon og skolehelsetjenesten.
  • 160 millioner kroner til innføringen av bemanningsnorm i barnehagene.
  • 285 millioner kroner ørmerket til innføringen av lærernormen (gjelder 2019).

Totalt har politikerne flyttet på rundt 4,3 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag til statsbudsjett. Den største omdisponeringen kommer av en økning i barnetrygden på 1000 kroner.

 

Penger til mentorordning

Av andre disponeringer på utdanningsfeltet er blant annet disse:

  • 60 millioner kroner til mentorordning for nye lærere.
  • 15 millioner kroner i egne midler til gjennomføring av lærernorm som friskoler kan søke på.
  • 3,9 millioner kroner til Senter for yrkesfag ved Universitetet i Agder.
  • 2 millioner kroner til styrking av Den naturlige skolesekken.

Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet er svært fornøyd med at det settes av 60 millioner kroner til mentorordnig.

– Dette er kjempegode nyheter og en stor seier for oss. Vi er veldig glade for at vår viktigste sak gjennom mange år endelig får penger avsatt i statsbudsjettet. Takk til KrF som har forhandlet frem en slik ordning, det blir kjempeviktig for de nyutdannede og elevene de skal undervise. Nå må vi fortsette arbeidet og sørge for at dette også må gjelde lærere i norske barnehager, sier leder Frank Alexander Bræin til Utdanning.

 

– Løft for barnehagene

KrF sier til NTB at budsjettet innebærer en historisk økning i barnetrygden og engangsstønaden.

– Det er et kraftig løft for kommunene og barnehagene. Neste høst blir det 2.000 flere lærere, og lærerne vil få en egen mentorordning, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

 

– Vekslepenger

Budsjettavtalen har fått kritikk fra opposisjonen for å mangle satsinger på miljøtiltak og arbeidsmarkedstiltak.

– KrF har fått vekslepenger av regjeringen på klima. Det er langt fra det som trengs, og ikke det KrF har lovet sine velgere. Dette gjør et mistillitsforslag mot regjeringen på dette budsjettet mer aktuelt, sier nasjonal talsperson Une Bastholm (MDG) til NTB.

 

Saken er oppdatert kl 1255 med kommentar fra Pedagogstudentene. Red.

 

Powered by Labrador CMS