Forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo. .
Foto: Utdanningsforbundet
Lønnsoppgjøret: Brudd i Oslo
– Oslo kommunes tilbud ville betydd en reallønnsnedgang for våre medlemmer, sier forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen.
– Da er det ingen grunn til å gå videre, sier Skjefstad Andersen i en pressemelding.
Dermed er det brudd i lønnsforhandlingene i både staten, KS og Oslo kommune.
Les også:
Brudd i forhandlingene i kommuneoppgjøret
Brudd i statsoppgjøret – lønnsoppgjøret går til mekling
Meklingen for Oslo blir 25. og 26. mai. Om det ikke blir enighet der, kan Unio gå ut i streik fra torsdag 27. mai.
Før partene møttes i Oslo var Skjefstad Andersen, som er fylkesleder for Utdanningsforbundet i Oslo, tydelig på Unios krav:
– En klar reallønnsvekst for våre grupper, var budskapet da, noe som ble spesifisert i det første kravet som ble overlevert Oslo kommune: «l tariffoppgjøret 2021 krever Unio en økonomisk ramme som gir en klar reallønnsvekst for Unios medlemsgrupper, og som også inkluderer en kompensasjon for etterslepet fra 2020. Unio krever prosentvise tillegg på lønnstabellen».
Oslo svarte med et tilbud som ifølge Skjefstad Andersen var langt under det de kunne godta.
– Oslo kommunes tilbud ville betydd en reallønnsnedgang for våre medlemmer. Avstanden var for stor til at det var noen grunn til å fortsette forhandlingene, sier hun.
– Laveste tariffavtale nivået
Unio mener lønnsnivået må heves dersom Oslo kommune skal lykkes med rekrutteringen til skoler og velferdstjenester.
– Rekrutteringsutfordringene er spesielt store i grunnskolen, hvor andelen uten godkjent lærerutdanning i Oslo er høyere enn for alle storbyene i Norge. Utfordringene for sykepleierne er også store, både på kort og lang sikt, sier Skjefstad Andersen.
– Samtidig har Oslo kommune det laveste tariffavtalte nivået for flere av Unios grupper innenfor helse. Både Spekter, KS og NHO har høyere minstenivåer for lønn. Når vi dette ser det i sammenheng med blant annet de høye boligprisene i Oslo, er dette ikke bærekraftig framover.