Barnehager har utviklet pedagogisk opplegg om miljø

Barnehagene i Ringebu kommune har utviklet et nytt pedagogisk opplegg om miljø til bruk i barnehager.

Barna i Fåvang barnehage i Ringebu kommune i Oppland har full kontroll på søppelbøttene, og vet hvor plast skal kastes og hvor glass skal kastes. I denne kommunen har de utviklet et opplegg som skal hjelpe barna å forstå miljøvern, og det er ment for bruk i barnehager.

– Vi måtte ha en figur barna kunne relatere seg til, og vi ville ha noe fra nærmiljøet. Vi valgte fjellreven på Dovre, som er en utrydningstruet art. Dermed ble navnet Revar, sier Margunn Haugen, fagleder i Ringebu barnehage og en av pedagogene som har jobbet med å utvikle Revar.

Da de begynte å lage Revar, fant de at alt pedagogisk materiale om miljøspørsmål var laget for skoler.

– Målet er at vi skal kunne drive med dette i hverdagen, og vi ser at det går fint å jobbe med miljøspørsmål i barnehagen. Barna er så ivrige og mottakelige, sier Haugen.

Revar er nå en kjent figur for barna, og de lager sine egne Revar-mapper.

– Ungene var engasjerte fra første stund. Barn blir interesserte i alt vi voksne tilbyr, og det forteller også noe om hvor mye påvirkningskraft vi har i barnehagehverdagen. Da skal vi være oppmerksomme på hva vi bruker den til, sier Haugen.

 

Egen hjemmeside

Barnehagene har laget hjemmesiden revar.no og et arbeidshefte. Det pedagogiske opplegget er delt inn i fire tema:

  1. Resirkulering og sortering.
  2. Kosthold (sunn og usunn mat, hvor kommer maten fra, økologisk mat med mer).
  3. Energieffektivisering (bruk av strøm, vann, bil med mer).
  4. Revar ut i verden (Revar drar til Svalbard, regnskogen og andre steder som belyser miljøspørsmål).

Temaene introduseres for barna etter alder ut fra vanskelighetsgrad. Treåringene begynner med temaet resirkulering, mens femåringene etter hvert blir med Revar ut i verden.

– Her om dagen gikk vi forbi en container nede i gata hvor det lå masse søppel på bakken, og da ble ungene helt fortvila. Derfor tok vi bilder av søppelet og skrev brev til kommunen om at det ikke var greit, sier Hilde Dalberg, tjenesteleder for barnehagene i Ringebu kommune.

 

Revar vs. Fritjof

Mens Revar er den miljøbevisste og sunne fjellreven, er det også en annen figur i Revar-universet: rødreven Fritjof. Fritjof forsøpler, spiser mye sjokolade og drikker brus.

– Når barna ser søppel ute i skogen, sier de nå at «her har sikkert Fritjof vært», sier Haugen.

Til tross for antagonisten Fritjof er de opptatt av at barna ikke skal serveres en masse pekefingre.

– Vi forteller ikke barna skrekkhistorier om miljøet. Dette er kun snakk om å gi barna gode holdninger, sier Dalberg.

 

Gjenbrukskunst

En illustratør har hjulpet dem i arbeidet, og lokale krefter har spilt inn en egen Revar-sang. Det har tatt rundt fem år å ferdigstille og teste ut opplegget, og Revar-mappa sender de til andre interesserte barnehager til kostpris, det vil si 200 kroner. Prosjektet har fått støtte fra Fylkesmannen i Oppland.

– Alle kommunene i Oppland har Revar, og rundt tjue barnehager fra utenfor fylket har vært i kontakt med oss angående opplegget, sier Haugen.

Barna har også laget kunst av søppel, som de fikk stille ut på den årlige sommerutstillingen i bygda.

– Vi tok med barna rundt på bedrifter og samlet inn ting de hadde kastet. Så var barna kreative og lagde kunst ut av det, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS