Sist gang elever på videregående hadde eksamen, var i 2019.

– Ulike kull konkurrerer på ulikt grunnlag

KS mener avlyste eksamener skaper en utfordring for elevene som gikk ut i 2019. Dersom også årets eksamen blir avlyst, konkurrerer de om studieplassene med tre kull uten eksamenskarakterer.

Publisert Sist oppdatert

I høringsuttalelsene til forslaget om å avlyse vårens eksamener er det flere som er bekymret for elevene som gikk ut av videregående i 2019. Dersom eksamen avlyses i år igjen, vil de som gikk ut i 2019 konkurrere med tre kull uten eksamenskarakterer på vitnemålet. Eksamenskarakterene er i snitt lavere enn standpunkt, og trekker snittet ned.

En som var avgangselev i 2019 skriver i sin høringsuttalelse:

"Dette kan kompenseres for tidligere kull ved å fjerne deres eksamenskarakterer. Nå er det mange fra tidligere kull som må ta opp fag som privatist i flere år for å komme inn på studie sitt."

Les også: Ikke avlys eksamen

Han skriver også:

"Jeg gikk ut fra videregående i 2019 med vanlig eksamensordning, og som mange andre dro disse eksamenskarakterene ned på snittet mitt. Jeg søkte på drømmestudiet i 2020 og 2021 hvor jeg kom på fjerdeplass på ventelista begge årene. Nå har jeg måttet ta opp fag for å øke sjansene mine til å komme inn og ikke minst et studielån på et studie jeg egentlig ikke vil ta."

– En utfordring

– KS har i likhet med flere aktører påpekt utfordringen med at ulike kull nå konkurrerer på ulikt grunnlag om opptak til høyere utdanning, fordi noen har hatt eksamen og andre ikke, sier Kristin Holm Jensen, avdelingsdirektør i KS. Hun mener likevel at eksamen bør avlyses.

Les også: – 2019-kullet burde også få søke uten eksamenskarakterer

– Dette er en ulempe med å avlyse eksamen. Samtidig er det gode argumenter for å avlyse eksamen i år, blant annet fordi elevene i ulik grad er rammet av pandemien og smitteverntiltakene, og derfor ikke har et likeverdig grunnlag for å gjennomføre eksamen, sier Holm Jensen.

Utdanningskomiteen på Stortinget ba i fjor vinter regjeringen om å finne en rettferdig ordning som gjorde at kullene søkte på likt grunnlag, men den forrige regjeringen gjorde ingen endringer i reglene for å hjelpe tidligere kull.

Hva som kan gjøres for at kullene skal konkurrere på like vilkår har ikke KS svar på.

– KS har ikke tatt stilling til om elever som har gjennomført eksamen likevel bør kunne søke på grunnlag av bare standpunktkarakterer, sier i KS. KS mener Kunnskapsdepartementet og Universitets- og høyskolesektoren er de som er nærmest til å vurdere dette.

Kunnskapsdepartementet opplyser at det er ikke lagt opp til å gjøre endringer i opptakssystemet for de ulike kullene.

Powered by Labrador CMS