Hemmeligholder frimodige råd

Utdanningsdirektoratet og Vox har laget et forslag til etter- og videreutdanning for lærere i den kommunale voksenopplæringa. Offentligheten får ikke innsyn i dokumentet.

Utdanning har bedt Kunnskapsdepartementet om å få se dokumentet. Svaret er nei. Avslaget blir begrunnet med at innsyn vil kunne få skadelige virkninger på framtidige avgjøringsprosesser ved at underordnede organ som direktoratet og Vox kan bli mer tilbakeholdne med å gi frimodige råd og vurderinger.

Kunnskapsdepartementet mener at det forholder seg slik i arbeidet med planen for etter- og videreutdanning for lærere i den kommunale voksenopplæringa. Offentlighet vil skade det tette samarbeidet mellom departement og direktorat.

Utdanning ba om å få tilsendt planforslaget 4. februar i år. Da bladets innsynsbegjæring ble avvist, klaget vi dagen etter på avslaget. Vi viste til at Justisdepartementets veileder til offentleglova paragraf 15. Den har en begrenset unntaksregel. Hovedregelen er at et slikt forslag som Utdanningsdirektoratet og Vox har laget, ikke kan unntas fra offentligheten.

Utdanning mener det har interesse for leserne at bladet skriver om forslaget. Derfor har vi spurt hvilken reell fare dette har for det offentliges interesser. Det er viktig med innsyn i utredninger som ligger til grunn for viktige avgjørelser i samfunnet.

Fra Kunnskapsdepartementet blir det svart at nei til innsyn kan gjøre seg gjeldende der direktoratet som underordnet organ gir fortrolige råd og vurderinger til departementet. Det er nødvendig for å sikre forsvarlige interne avgjøringsprosesser. Det blir videre hevdet at allmennhetens interesse av innsyn i saka er veid mot det som blir omtalt som uheldige virkninger et innsyn vil gi.

Utdanning vil ta opp saka med Norsk Presseforbund og Sivilombudsmannen.

 

Powered by Labrador CMS