Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) kan konstatere at det i år er nesten like mange søkere til yrkesfag som til studiespesialisering. Arkivfoto: Werner Juvik

Sanner: Økt interesse for yrkesfag er gode nyheter

At flere søker yrkesfag, er bra med tanke på den kommende mangelen på fagarbeidere, mener kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Flere og flere ungdommer velger yrkesfag, og særlig søker de seg til helse- og oppvekstfag. I år er det nesten like mange søkere til yrkesfag som til studiespesialisering.

– Norge kommer til å mangle mange fagarbeidere i årene framover. Derfor er det gode nyheter at flere nå velger yrkesfag som sin videregående opplæring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Til sammen er det i år 207.000 søkere til videregående opplæring i offentlige skoler, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Statistikken gir en oversikt over elevenes førsteønske per 1. mars 2018. Bare offentlige videregående skoler er med.

 

Yrkesfagenes år

Og i Yrkesfagenes år 2018 er det 1.200 flere som søker yrkesfag enn det var i fjor. Mens 900 færre enn i fjor søker seg til studieforberedende fag. Dermed er yrkesfag hakk i hæl med studieforberedende. Selv om sistnevnte fortsatt er førstevalget til flertallet av ungdommene.

Fordelt på de forskjellige programmene fordeler søkertallene seg slik:

 

Yrkesfag:

* Bygg og anleggsteknikk: 11.911

* Design- og håndverksfag: 4.414

* Elektrofag: 15.464

* Helse- og oppvekstfag: 25.196

* Medier og kommunikasjon: 34

* Naturbruk: 4.863

* Restaurant- og matfag: 4.623

* Service og samferdsel: 10.669

* Teknikk og industriell produksjon: 14.291

 

Til sammen: 91.465

 

Studieforberedende:

* Idrettsfag: 13.245

* Kunst, design og arkitektur: 3.158

* Musikk, dans og drama: 6.592

* Medier og kommunikasjon: 6.656

* Studiespesialisering: 74.382

* Påbygning: 12.248

 

Til sammen: 116.281

 

Helse- og oppvekstfag

Omtrent 600 flere enn i fjor søker seg helse- og oppvekstfag som er inngangsporten til blant annet yrkene barne- og ungdomsfagarbeider, helsefagarbeider, helsesekretær og ambulansearbeider. Dette er en økning på 6 prosent.

Også bygg- og anleggsteknikk er populært. Her er det nesten 300 flere søkere, som er en økning på 7 prosent. Faktisk må vi tilbake til 2008 for å finne like mange søkere til disse fagene.

Størst prosentvis nedgang er det til medier og kommunikasjon. Høsten 2016 ble dette programfaget gjort om til et studieforberedende. En nedgang på nesten 300 søkere tyder på at ikke alle elever er like fornøyde med det.

Antallet ungdom som vil gå studiespesialisering er på rundt 400 færre enn i fjor.

 

Færre vil ta påbygg

Oversikten viser at det er færre som velger å søke påbygging til generell studiekompetanse etter å ha gått to år på yrkesfag enn tidligere. I år er det rundt 12.000 søkere til påbygg. Dette er 750 færre enn i fjor. Det er to grupper som søker påbygg, enten de som kommer rett fra VG2 på yrkesfag, eller de som har vært i yrkeslivet noen år, og søker på grunnlag av yrkeskompetanse.

Årets søkertall viser at tendensen fra tidligere år fortsetter. Færre og færre søker påbygg direkte etter VG2, mens søkertallet på bakgrunn av yrkeskompetanse fortsetter å øke.

 

Oslo og Akershus skiller seg ut

20.119 har søkt om læreplass. Dette er en økning på 153 sammenlignet med i fjor. Oslo og Akershus er de fylkene som skiller seg ut med færrest søkere til læreplass. Av det totale søkerantallet i Oslo og Akershus er henholdsvis 5 og 6 prosent søkere til lærefag, mens det i landets øvrige fylker er mellom 10 og 12 prosent av søkerne som vil ha læreplass.

Nesten en fjerdedel, 4283, av alle som søker læreplass gjør det innen helse- og oppvekstfagene. Deretter følger teknikk og industriell produksjon (TIP) og elektrofag med henholdsvis 3925 og 3.614 som søker læreplass.

Selv om teknikk og industriell produksjon ligger på andre plass for antallet lærlinger, er det her nedgangen er størst, sammenlignet med i fjor. Totalt er det 385 færre søkere til læreplass er det nest største feltet for læreplasser er det fra dette programområdet nedgangen er størst i antallet som søker læreplass. Også restaurant- og matfag taper lærlinger. Her ville 1200 bli lærling i år, mens 1062 vil det i år.

 

Powered by Labrador CMS