Skolefrititidsordninga skal være et sted for leik, lover kunnskapsminister Jan Tore Sanner. (Illustrasjonsfoto: Kari Oliv VEdvik)
Skolefrititidsordninga skal være et sted for leik, lover kunnskapsminister Jan Tore Sanner. (Illustrasjonsfoto: Kari Oliv VEdvik)

SFO får nasjonal rammeplan

17 år etter at en rapport fastslo store svakheter i skolefritidstilbudet tar regjeringen nå ta grep.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsmeldinga om tidlig innsats i barnehage og skole omfatter også skolefritidsordninga.

Kvaliteten på skolefritidsordningene er under enhver kritikk, fastslo en rapport fra daværende Høgskolen i Sør-Trøndelag i 2002. Rapporten var bestilt av kunnskapsminister Kristin Clemet fra Høyre, som la den i en skuff. Ingen regjering etter henne har henta den opp, ingen ny evaluering er gjort og få endringer er skjedd i skolefritidsordninga.

- Hvorfor har det gått 17 år fra rapporten viste fram svakhetene til det tas politisk grep?

- Ett svar på hvorfor vi nå tar grep er at stadig flere barn går på sfo. Hvorfor så lite har skjedd på 17 år henger trolig sammen med at debatten om heldagsskole har gjort debatten om sfo vanskelig, sier Sanner.

- Det er helt klart store kvalitetsforskjeller i sfo-tilbudet, skår han fast.

- Nå henter vi rapporten og problemstillingene opp av skuffen, lover kunnskapsministeren, som også lover billigere sfo for lavinntekstfamilier og gratis sfo for barn med særlig behov for tilrettelegging på femte til sjuende trinn.

-Hva skal utgangspunktet for den planen være: Sfo som et sted for leik på barns premisser, eller skole light?

- Sfo skal være et sted for leik og sosiale aktiviteter, ingen forlengelse av skoledagen, svarer kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som understreker at sfo skal være et frivillig tilbud med lokale tilpassinger.

Powered by Labrador CMS