Rapport: Kraftig økning av trusler mot lærere i Oslo

Stadig flere lærere i Oslo utsettes for trusler eller vold. I fjor ble nesten en av ti lærere rammet, kommer det fram i en fersk rapport fra Utdanningsetaten.

Rapporten viser at 1.383 ansatte, 8,8 prosent av lærerne, ble utsatt for en eller annen form for vold eller trusler i 2018. I 2017 gjaldt dette 1.164 ansatte eller 7,6 prosent.

Ifølge rapporten har antallet «svært alvorlige hendelser» har økt fra 201 i 2017 til 340 i 2018.

– Dette må vi ta på det største alvor. Ansatte i Osloskolen skal ha det trygt på jobben, sier fungerende direktør Kari Andreassen i Utdanningsetaten.

Hun understreker at noe av økningen skyldes endret registreringspraksis, men vedgår at det også har vært en reell økning.

I 2018 ble det også registrert 1.620 hendelser med vold og/eller trusler mot elever. Det er en økning fra 2017 da det ble registrert 1.174 hendelser mot elever. De fleste elevene som både utsettes for og utfører vold eller trusler er mellom seks og tolv år, og et flertall er gutter.

59 prosent av alle hendelser mot elever er spark og slag.

– Det meste av hendelsene er rapportert i grunnskolen, og særlig på barnetrinnet. Her har vi en jobb å gjøre framover. Vi trenger et løft for motivasjon, mestring og inkludering. Barn som har det bra, går ikke løs på andre, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

(©NTB)

Powered by Labrador CMS