– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe sammen med alle de dyktige fagfolkene i Utdanningsetaten, sier Marte Gerhardsen. Foto: Finn Oluf Nyquist
– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe sammen med alle de dyktige fagfolkene i Utdanningsetaten, sier Marte Gerhardsen. Foto: Finn Oluf Nyquist

– En av Norges mest spennende jobber

Marte Gerhardsen har takket ja til å begynne som utdanningsdirektør i Oslo 5. august. Hun skal lede Norges største etat med om lag 15.000 ansatte.

Publisert

Tidligere ble Utdanningsetaten i Oslo ledet av Astrid Søgnen. Hun fratrådte sin stilling som direktør før jul. Søgnen var fast ansatt. Den nye direktøren får en åremålsstilling på seks år, som kan forlenges med en periode. 

– Hvorfor vil du bli utdanningsdirektør i Oslo?

– Fordi jeg tenker at dette er en av Norges viktigste og mest spennende jobber. Det å få være med utvikle Osloskolen framover er veldig meningsfullt, sier Gerhardsen.

Utdanningsetaten har tidligere fått kritikk for sin lederstil, og Astrid Søgnen måtte gå av etter press fra flere hold. Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, har uttalt at hun ønsker en direktør med en tillitsbasert lederstil.

– Hvilken lederstil kommer du til å ha?

– Jeg er opptatt av å gi tillit og ansvar og samtidig ha tydelige og klare mål. Jeg håper også at jeg oppfattes som åpen og ryddig, og så er jeg opptatt av at vi skal ha det gøy på jobben. Vi tilbringer jo veldig mye tid på jobben, og da er det viktig at det er lave skuldre og rom for latter.

– Det har kommet en del kritikk mot at du ikke har skolefaglig bakgrunn. Har du noen kommentarer til kritikken som har kommet mot ansettelsen av deg?

– Utdanningsdirektør i Oslo er en veldig viktig stilling. Jeg har respekt for at mange har meninger om hvem som burde ha den.

– Jeg har søkt på jobben og vært i en omfattende ansettelsesprosess ledet av kommunaldirektør Bente Fagerli sammen med fire andre toppbyråkrater fra Oslo kommune. De får nesten svare for hvorfor de har valgt meg.

– I dag leder jeg blant annet sykepleiere, leger og jurister i Helsedirektoratet. Min jobb som leder er å sørge for at vi bruker fagkunnskapen deres. Nå gleder jeg meg til å jobbe sammen med alle de dyktige fagfolkene i Utdanningsetaten.

Gerhardsen har tidligere etablert og ledet Tankesmien Agenda, vært divisjonsdirektør i DNB, sittet i ledelsen for DNB Norge og vært generalsekretær for Care Norge. Hun har også gjennomført aspirantkurset i Utenriksdepartementet (UD) og innehatt ulike stillinger i UD. 

Powered by Labrador CMS