Henrik Asheim vil høre hvordan lærerne opplever situasjonen med stadig mer vold og trusler på videregående. Foto: Høyre.

Asheim vil ha med lærerne på krisemøte om vold i skolen

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) inviterer Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen til krisemøtet om vold og trusler i videregående skoler.

Etter at rektoren på Stovner videregående skole i Oslo onsdag sa til Dagsavisen at han ikke lenger kunne garantere en trygg arbeidsplass for sine ansatte, tok Asheim grep. Selv om han bare er i jobben på lånt tid mens Torbjørn Røe Isaksen har pappapermisjon, kalte han inn til hastemøte.

Det møtet vil skje i uka etter høstferien. Nå øker Asheim deltakerlista og sier han vil invitere både Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen, og at møtet vil handle om langt mer enn bare situasjonen på Stovner videregående.

- Vi kommer til å ta kontakt med Utdanningsforbundet og spørre dem hvem de ønsker å sende på møtet, om det er nasjonalt eller noen fra Oslo. Også Elevorganisasjonen blir invitert, sier Asheim til Utdanningsnytt.

Han mener det er viktig å høre hvordan lærerne oppfatter situasjonen.

- De kjenner elevene. De kan bidra til at vi ikke bare setter et kriminelt stempel i panna på dem som er involvert, for mange er dette et rop om hjelp, sier Asheim.

 

Handler om mer enn Stovner

- Dette er en sak som ikke bare handler om Stovner videregående. Vi har sett eksempler på det i andre fylker også, og grunnen til at jeg har interessert meg for dette er at jeg tror det er et symptom på noe mye større. Vi ser at mange unge sliter i skolen, og dette kan være et rop om oppmerksomhet og hjelp. Så jeg tenker det er viktig at dette blir en god faglig diskusjon, sier Asheim.

Han har fått kritikk fra Arbeiderpartiet for å være overivrig som kalte inn til møtet og at han ville overstyre Oslo.

- Jeg har prøvd å være klar på at det det er skolebyråden som har ansvaret, men at vi må komme ut av skyttergravene der alle peker på alle, sette oss ned og se på hva vi kan gjøre i fellesskap. Grunnen til at alarmklokkene gikk hos meg, var at en rektor ikke lenger kunne garantere for sikkerheten. Det er en så alvorlig uttalelse at det må vi gjøre noe med, sier Asheim.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva staten eventuelt kan stille opp med før møtet er blitt avholdt.

- Det som lett skjer, er at vi politikere går inn i vårt eget partiprogram og finner et svar der, og tenker at det må vi ha mer av. Jeg tenker at vi må være mer fordomsfrie enn som så, sier Asheim.

- Må dere vurdere mer politi i skolen?

- Oslo politikammer er allerede til stede på en del av disse skolene, på en fin måte, for det er ikke patruljering på skolen, men at de er en del av skolemiljøet og har en god puls på hva som er situasjonen. Men i saker der det er vold og trusler er det viktig å understreke at det er straffbare handlinger, så vi vil høre hvordan de vil løse det og hvordan de allerede i dag samarbeider med skolene, sier Asheim.

 

- Dere må si fra!

Utdanningsforbundets kontaktperson for videregående i Oslo, Odd Erling Olsen,  påstår overfor Utdanningsnytt at problemene er blitt feid under teppet på grunn av en lukkethetskultur.

- Hva vil du si til lærere eller andre i skolen som ikke føler de kan si fra om slike situasjoner?

- At det er noe de selvfølgelig skal si fra om, alt som er av alvorlige situasjoner i skolene skal meldes oppover. Jeg tror også at dette er noe de fleste rektorer og kommuner er lydhøre for. Det er vanskelig å ta stilling til en slik påstand, men alle som jobber i norsk skole skal med trygghet kunne melde fra om slikt, sier Asheim.

Powered by Labrador CMS