– Vi skal gjøre vårt for at dette blir innført på en best mulig måte, sier Røe Isaksen. Arkivfoto: Utdanning

Røe Isaksen forsikrer at lærernormen blir gjennomført

KrF gir kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) en runde med spanskrøret for hans lunkne respons på vedtakene om fysisk aktivitet og lærernorm. Statsråden forsikrer at det blir gjennomført.

De nye kravene er kommet på plass mot regjeringspartienes vilje.

– Det er uheldig at det skapes en usikkerhet om hvorvidt vedtaket kan gjennomføres, sa KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Han uttrykte bekymring for den «litt mindre konstruktive» holdningen som statsråden ifølge Grøvan har inntatt i debatten om vedtaket om en bemanningsnorm fra 1. til 4. klasse.

– Kan statsråden forsikre Stortinget om at han vil gjennomføre vedtaket? spurte KrF-representanten.

– Ja, selvfølgelig, svarte Røe Isaksen

– Behøver ikke like vedtaket

Men samtidig viste kunnskapsministeren, som nylig kom tilbake etter ti ukers pappaperm, til at det ville vært lite troverdig hvis han nå hadde omfavnet en norm han brukte hele valgkampen på å argumentere mot.

– Vi skal gjøre vårt for at dette blir innført på en best mulig måte, sier han.

– Jeg behøver ikke å like dette vedtaket. Men min jobb er å følge opp det de fire partiene på Stortinget er blitt enige om og sørge for at vi får en lærernorm.

Lærernormen, som KrF lenge har ivret for, kom på plass i budsjettavtalen mellom de fire partiene på borgerlig side, og sist uke vedtok Stortinget et krav om én times fysisk aktivitet i grunnskolen daglig. Også dette er regjeringspartiene motstandere av.

– Kan ikke trylle

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til lærernormen. Hun viste til at det i dag er 13.500 personer som underviser i grunnskolen i Norge uten godkjent lærerutdanning eller tilsvarende kompetanse. Hun ville vite hvordan Røe Isaksen har tenkt å løse denne utfordringen, slik at bemanningsnormen ikke blir en «voksennorm» snarere enn en lærernorm.

Røe Isaksen erkjente at det er store problemer forbundet med lærernormen.

– Det er en rekke praktiske problemstillinger. Det er ikke slik at vi har alle disse tusenvis av lærerne å rekruttere fra. Vi kan ikke trylle fram lærere som ikke er der, sa han.

Han viste samtidig til en annen stor utfordring, nemlig at bemanningsnormen vil gi 600–800 nye stillinger i Oslo, mens Finnmark bare vil få en håndfull nye lærere.

– De store midlene vil komme til de store byene, sa statsråden.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS