I dette forsøket som Andreas Wahl demonstrerer for Utdanning, lager han ei lita bombe av brusetabletter og vann. Foto: Kari Oliv Vedvik

Andreas Wahl viser deg et kult forsøk: - Før det smeller kan du snakke om CO2 og kjemien som skjer

Wahl inviterer naturfaglærere til å bli med og dissekere en nise, leke med en pannekakerobot og bli bedre kjent med kroppsvæsker.

Publisert

Hva har brusetabletter, mellomleggspapir, juletreglitter og badehetter til felles? Det er ingredienser i «folkefysiker» Andreas Wahls enkle, engasjerende og effektskapende eksperimenter. Utdanning har tatt en prat med ham i Utdanningsforbundets lokaler, der han på kjent Wahl-vis demonstrerer grunnleggende fysikk og kjemi.

– Hva er det viktigste for at en lærer skal få barn interessert i naturfag?

– Noe av det viktigste er kanskje å fjerne fordommer. Enkelte elever kommer med holdninger som at «naturfag passer nok ikke for meg». Ikke sjelden er dette noe de har hørt fra foreldrene, at naturfag er et teoretisk, tørt og kjedelig fag. Lærerens oppgave er da å demonstrere at det slett ikke er slik – fag som fysikk og kjemi egner seg virkelig til å stimulere elevenes lekenhet, kreativitet og nysgjerrighet.

Andreas Wahl har mastergrad i fysikk fra NTNU, og han har tatt praktisk-pedagogisk utdanning. I spalten Min favorittlærer i Utdanning nr. 6/2016 uttalte han: «Jeg er ganske sikker på at jeg ville trivdes som lærer, eller at jeg kommer til å gjøre det, hvis det jeg driver med nå, tar slutt».

Wahl arrangerer «Naturfagets helter» på Oset høyfjellshotell på Golsfjellet i midten av oktober. Her kan naturfaglærere hente inspirasjon fra noen av landets dyktige formidlere.

– Naturfagene trenger virkelig dyktige lærere, og med dette arrangementet ønsker jeg å gjøre litt ekstra stas på naturfaglærerne. Programmet er rikholdig, vi skal blant annet dissekere en nise, leke med en pannekakerobot og foreta dypdykk i temaet kroppsvæsker!

 

Jo enklere, jo bedre

– Har du ett favoritteksperiment som gjør lykken hver gang?

– Det er vanskelig å velge ett enkelt eksperiment, men ofte er det slik at de enkleste triksene, eller de som krever minst utstyr og forberedelser, gjør mest inntrykk. Hvis jeg skal snakke om Newtons bevegelseslover, har jeg ofte en badehette i baklomma. Jeg plukker den opp og fyller den med vann. Så holder jeg den en meter over hodet til en frivillig fra publikum, sikter og slipper. Resultatet overrasker og danner et fint utgangspunkt for diskusjoner om grunnleggende fysiske lover.

For de fleste er Andreas Wahl mest kjent TV-programmer som «Med livet som innsats» og «Folkeopplysningen». I tillegg har han gitt ut flere bøker, han turnerer med foredrag og driver sin egen nettbutikk, der han blant annet selger utstyr som kan brukes til forskjellige eksperimenter.  

– Du har flere bein å stå på. Hva er morsomst – bøker, foredrag eller TV-opptredener?

– Det er vanskelig å velge ut ett element, alt henger på en måte sammen. Men å jobbe live med eksperimenter for ungdom er alltid spennende. Jeg prøver å skape store opplevelser sammen med de unge, og jeg får klare tilbakemeldinger, enten jeg lykkes eller ikke. Jeg skriver også en spalte i Aftenposten junior der ungdom skriver om ting fra vitenskapens verden de lurer på. Det å få fordype seg i disse spørsmålene og lete etter svar, har jeg også stor glede av. Alt bunner egentlig i ønsket om å få gjøre naturfaget til en snakkis, forteller Wahl.

 

Morellkongen

På Wahls nettsider kan vi lese at han er firedobbelt norgesmester i morellsteinspytting og at rekordspyttet hans er på 13 meter.

– Hvordan oppdaget du at du hadde et spesielt talent i denne smale idrettsgrenen?

– Det var helt tilfeldig, i hagen hjemme hos oss husker jeg at jeg kunne spytte mye lenger enn venner og foreldre. Ved en tilfeldighet leste jeg om NM i morellsteinspytting i Lofthus i Hordaland, og bet meg merke i rekordene. Jeg oppdaget til inn overraskelse at jeg ikke lå særlig langt bak. Jeg kom til å nevne dette da jeg var med TV-programmet «Big Bang», og da tok det ikke lang tid før jeg ble invitert til norgesmesterskapet.

Wahl doserer om viktige faktorer for å sende morellsteinen langt av gårde, som steinens plassering i munnhulen, utgangsvinkelen, styrke i mellomgulvet (her drar Andreas Wahl nytte av sin fortid som korpsmusikant). Men på spørsmål om hva som er det optimale, blir svarene mer diffuse.

– Hvis jeg nå skulle ha funnet oppskriften på det perfekte morellsteinspyttet, så ville jeg holdt den for meg selv, smiler han lurt.

 

Powered by Labrador CMS