Lærerbløffet du, Erna?

Før politikere innkasserer æren for politiske nøkkelsaker bør de vente til kruttet er tørt. At statsministeren trekker konklusjoner på sviktende grunnlag er ikke våre barn tjent med.

  • Preben Pettersen Uthus er fylkesstyremedlem for Utdanningsforbundet Sør- Trøndelag.

Høyres skolepolitikk legitimeres for tiden med utstrakt bruk av tvilsom og ensidig statistikk. Sist ut i rekken er statsminister Erna Solbergs konklusjon om at regjeringens lærerløft virker, ut fra tall som tilsier at søkningen til lærerstudiene har gått opp.

Solbergs problem er at hun sliter med det totale tallgrunnlaget for sin konklusjon. Søkermassen til høyere utdanning har gått opp det siste året. Det er flere ungdommer i ungdomskullene. Mens den totale søkermassen i 2014 utgjorde 119946 studenter, var den totale søkermassen i 2015 127929 studenter ifølge tallene fra Samordna opptak.

Søkningen til lærerutdanningene i netto antall søkere steg riktignok fra 2014 til 2015 fra 11258 til 11916 søkere, men når man ser dette som andel av den totale søkermassen ser man at lærerstudiet ikke er mer populært i 2015 enn det var året før.

I 2014 fant 9,39 % av studentkullet lærerutdanningen attraktiv, mens bare 9,31 % gjorde det samme i 2015. Dette utgjør en relativ nedgang på 0,08 % og en faktisk nedgang på 0,85 % når man sammenligner andelen av studentkullene opp mot hverandre. Læreryrket er altså mindre attraktivt som utdanningsvalg i år enn det var i fjor for søkerne til høyere utdanning.

Før politikere innkasserer æren for politiske nøkkelsaker bør de vente til kruttet er tørt. At statsministeren trekker konklusjoner på sviktende grunnlag er ikke våre barn tjent med. Legger vi til virkningen som lavkonjunkturen innen olje- og gassindustrien burde hatt i positiv forstand for læreryrkene, blir regjeringens utdanningspolitiske nederlag enda større.

Utdanningsforbundet har hele tiden fremholdt at regjeringens satsinger ikke er nok for å bedre rekrutteringskrisen til læreryrkene i skoler og barnehager. Gjennom sin politikk har regjeringen kuttet i vilkårene for lån i statens pensjonskasse og bidratt til svakere inntekter for landets kommuner gjennom å satse på skattekutt. Lærerlønna må opp og arbeidsvilkårene bedres om læreryrket skal bli mer attraktivt. Inntil det skjer må nok Statsministeren dessverre sole seg i skyggen fra sin egen politiske fallitt når det gjelder rekrutteringen til læreryrket.

 

Powered by Labrador CMS