Vaksinealliansen CEPI har satt i gang arbeidet med å utvikle en vaksine mot det nye coronaviruset.
Vaksinealliansen CEPI har satt i gang arbeidet med å utvikle en vaksine mot det nye coronaviruset.

Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus – FHI tror svært få har vært smittet

Blodprøver fra 400 personer viser at 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus. Det tyder på at en liten del av befolkningen har vært smittet, ifølge forskerne.

Publisert Sist oppdatert

Blodprøvene ble tatt i forrige uke av 397 deltakere i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle som er testet så langt, bor i Oslo, som er fylket med flest meldte koronatilfeller per innbygger.

Resultatene ble gjort kjent torsdag morgen. Foreløpige utregninger viser at andelen med påviste antistoffer er under 2 prosent.

– Resultatene viser at det er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier prosjektleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også: Trapper opp testingen – lærere prioriteres

Sårbare for nye utbrudd

Det var tilfeldige personer fra MoBa-undersøkelsen som ble invitert med – uavhengig om de har vært smittet eller om de har hatt luftveissymptomer.

Analysene av antistoffer er gjort med en test utviklet av to forskningsgrupper under ledelse av Fridtjof Lund-Johansen og Jan Terje Andersen på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Metoden er sammenlignet med kommersielle tester som er under utprøving ved avdeling for mikrobiologi ved OUS – og alt peker i samme retning.

Forskerne forteller at prøvene viser at den norske befolkningen i liten grad viser tegn på gjennomgått infeksjon.

– Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av covid-19, sier prosjektleder Magnus.

Skoleplan torsdag

Torsdag klokken 18 legger regjeringen frem sin plan for videre gjenåpning av samfunnet. Statsminister Erna Solberg har sagt at de ser for seg at åpningen vil skje i to etapper.

Det kan bety skoleåpning for elever fra 5. - 10. klasse allerede over helgen.

Til VG uttalte imidlertid kunnskapsminister Guri Melby at foreldre og elever må være forberedt på at det kan bli en uvanlig skolehverdag også til høsten. Og skoletilbudet frem til sommeren blir trolig redusert.

For knappe to uker siden åpnet skolene igjen for elever fra 1. - 4. trinn.

To ulike prøver

I ukene som kommer, skal Folkehelseinstituttet fortsette med testing gjennom ulike befolkningsundersøkelser. Dette vil gi sikrere resultater når det gjelder antistoffer.

Blodprøvetesten etter antistoffer skiller seg fra virustesten (PCR-testen), som tas med en vattpinne i nesa eller svelget og viser om personen har virus i kroppen, eller nylig har hatt det.

Tilbud om antistofftest blir i dag bare gitt til bestemte utvalg av befolkningen, men det vil bli utvidet ettersom testkapasiteten øker.

(©NTB)