Byråd for arbeids, sosiale tjenester og mangfold i Oslo, Omar S. Gamal

Oslo-byråd: – Koronakrisen må ikke bli det som fikk en generasjon unge ut på skråplanet

Få eller ingen steder å oppholde seg ute, rammer mange unge i Oslo hardt. – Dette er ikke så enkelt om du bor i en liten leilighet med mange familiemedlemmer, sier byrådet for sosiale tjenester i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

De som arbeider med ungdom i Oslo møter færre unge ute, men Uteseksjonen melder at det i enkelte bydeler fortsatt er en del unge som samles utendørs.

– Mange tenker kanskje at unge bare kan jobbe med skolearbeid eller game hjemme i stedet for å være ute. Men dette er ikke så enkelt om du bor i en liten leilighet med mange familiemedlemmer, sier Omar Samy Gamal (SV). Han er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold i Oslo.

Det er ikke bare skolene som er stengt. Også ungdomsklubber, idrettslag, bibliotek og stedene der ungdom får leksehjelp er lukket. Gamal forstår at mangel på steder å være er utfordrende for mange.

– Jeg har stor forståelse for at en del ungdommer opplever at det er vanskelig nå, sier Gamal.

Unge i faresonen

– Vi vil fange opp unge i faresonen, og vise dem at samfunnet bryr seg om dem selv om vi er i unntakstilstand. Samtidig gir hensynet til smittevernet oss dessverre utfordringer, sier Gamal. Byråden håper de utsatte, unge opplever at noen fortsatt bryr seg om dem.

– For meg er det viktig at de unge opplever at det er noen som bryr seg om dem, og at de har trygge voksne å prate med som kan hjelpe og gi råd. Vi må sørge for at koronakrisen ikke skal bli det som fikk en generasjon til å skli ut på skråplanet, sier han.

Utfordrende smittevern

Gamal mener en av jobbene de som arbeider med unge har, er å forklare de unge at det er viktig ikke å spre smitte.

– Vi må også fortelle om hvorfor det er farlig å samles i grupper. Samfunnet er avhengig av at ungdommen er med på dugnaden, og det er jeg sikker på de vil være om vi når gjennom med informasjon og råd, sier Gamal. Han roser bydelene, uteseksjonen og frivillige i Oslo.

– Bydelene i Oslo har kastet seg rundt for å finne tilbud som kan gi fellesskap og som kan aktivisere ungdommene i denne situasjonen. Jeg blir litt rørt når jeg ser ansattes kreativitet, sier han.

Bydelene forsøker å nå unge gjennom sosiale medier.

– En bydel arrangerer livesendinger på Facebook, mens andre holder kurs over nettet, holder konkurranser og driver leksehjelp, sier han.

Flere steder i byen jobber de ansatte som vanligvis er på fritidsklubben nå aktivt med oppsøkende virksomhet ute. Noen har etablert utlån av instrumenter, spill og leker, sier han og legger til: – Selvfølgelig med desinfisering for hvert utlån.

Powered by Labrador CMS