Kripos advarer mot en-til-en leksehjelp med ukjente voksne

Mange frivillige tilbyr leksehjelp til barn som trenger det under skolestengingen. Kripos advarer om at enkelte kan utnytte situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Mange frivillige har meldt seg for å hjelpe barn med lekser eller annet de trenger nå mens skolene er stengt. Kripos advarer mot personer som stadig er ute etter å få kontakt med barn, også kan finne på å benytte denne muligheten.

– Det kan være grunn til å være litt skeptisk. Vi vet at personer som er ute etter å utnytte barn seksuelt prøve å komme i kontakt med potensielle ofre gjennom internett, sier politioverbetjent Hanne Andreassen ved Kripos.

Andreassen jobber ved Seksjon for bekjempelse av internettrelaterte overgrep, og hun understreker at dette også er noe som skjer til vanlig, og ikke bare nå under koronakrisen.

– En-til-en kontakt på nett mellom barn og en ukjent voksen fraråder vi, sier hun.

Klarer ikke hente inn politiattestene nå

– For å forebygge overgrep mot barn, for eksempel ved å forhindre at dømte seksualforbrytere får tilgang til barn, har frivillige organisasjoner anledning til å be om politiattest fra alle over 15 år som utfører oppgaver for organisasjonen som innebærer at de får et tillits- eller ansvarsforhold til barn, forteller Andreassen.

Loven krever at ansatte som jobber med barn og unge må levere politiattest. Blant de mange frivillige leksehjelperne er det en del lærere, og de har allerede levert politiattest. Frivillige organisasjoner må ikke be om politiattest, men de velger å gjøre det likevel. For tiltakene som settes i verk nå, er dette ikke lett å få attester fra alle.

– Dette blir vanskelig for disse ildsjelene å få til og da er det viktig at de gjør andre forebyggende tiltak, sier Andreassen.

Hun oppfordrer til at det gjøres opptak eller at ekstraundervisning, trening, lesestunder og lignende strømmes. Et alternativ kan også være felles undervisning for flere barn samtidig over videolink.

– En slik kontakt bør foregå på en plattform hvor barna ikke deler potensielt identifiserende personopplysninger som e-postadresse, brukernavn og lignende, sier Andreassen.

Ber foreldre følge med

Kripos ber også foresatte eller andre ansvarlige voksne alltid være påkoblet.

– Dette for å forhindre at kontakten mellom den ukjente voksne og barna utvikler seg til å være noe annet en det skulle være, sier hun og legger til:

– En voksen som tilbyr å hjelpe barn og ikke har til hensikt å gjøre noe annet enn nettopp det bør ikke ha noe imot at andre voksne er "tilstede".

Sikrer seg

Sindre Andresen er daglig leder i Tøyen Sportsklubb, som også driver Tøyenakademiet. De så behovet for leksehjelp til elevene som bor i bydel Gamle Oslo etter at skolene ble stengt, og ville hjelpe til med å organisere dette tiltaket.

Han forteller at de ikke hadde tenkt på å samle inn vandelsattester på de frivillige som har meldt seg som leksehjelpere, men at de likevel har gode rutiner.

Daglig leder i Tøyen Sportsklubb, Sindre Andresen.

– Våre Tøyenakademikere har vandelsattest, og det er mange av dem som nå er leksehjelpere. Mange av de utenfra kjenner vi, men ikke alle selvfølgelig.

Alle avtaler gjøres imidlertid med foreldrene, opplyser Andresen. De ringes, og deretter finner man ut hvilke fag og på hvilket nivå eleven trenger hjelp. Så opprettes det en gruppechat med foreldre, en passende frivillig leksehjelper og en fra Tøyenakademiet.

– Planen var at vi skulle trekke oss tilbake fra chaten etter at leksehjelpen starta, men vi har besluttet at vi skal bli i den så vi kan monitorere som følge av denne problematikken, sier sindre Andresen.

Powered by Labrador CMS