Lærer på videregående skole død etter koronasmitte

En korona-smittet lærer på Kvam videregåande skule, døde i slutten av februar.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Bergens Tidende og NRK.

Ifølge de to avisene døde læreren i februar.

Vestland fylkeskommune bekrefter saken, men Bjørn Lyngedal, opplæringsdirektør i Vestland, sier til Utdanningsnytt at de i samråd med de etterlatte ikke vil gi noen ytterligere opplysninger.

Ifølge Lyngedal ble imidlertid både elever og ansatte ved Kvam videregående informert etter dødsfallet.

– Det gikk selvsagt sterkt inn på dem. Det er tøft når noe sånt skjer. For oss som arbeidsgiver er det også fryktelig trist at en av våre ansatte har dødd av korona, sier han.

Til NRK sier han at han tror dødsfallet kan forsterke uroen blant lærere for å bli smitta.

– Men det er ikke mindre trygt å gå på skolen i morgen, enn det har vært tidligere, uttaler Lyngedal.

Opplæringsdirektøren forsikrer også at skolene følger de nasjonale smittevernreglene.

Massetesting

Kvam videregående skole følger nå også etter pilotskolene Fyllingsdalen og Askøy videregående i et prosjekt med selv-testing.

Som Utdanningsnytt skrev i mars så tester elever og ansatte ved disse skolene seg selv to ganger i uken med en hurtigtest. Dersom et smittetilfelle blir påvist, får hele klassen munnbind og må hjem i karantene. Vedkommende blir satt i isolasjon.

– Generelt får vi mange tilbakemeldinger om at lærere er urolige for smitte, og at det er krevende for dem å møte så pass mange som de gjør hver dag. Dette er noe av grunnen til at vi satte i gang massetesting-prosjektet, sier Lyngedal.

Han sier at tilbakemeldingene fra elevene og ansatte som har deltatt så lang er gode.

– Vi har fått god respons. De føler seg tryggere når de er på skolen.

– Svært trist

Leder for Utdanningsforbundet Vestland, Steinar Strømsli, sier til Utdanningsnytt at det var svært trist å få beskjed om dødsfallet.

– Tankene mine gikk først og fremst til pårørende, kolleger og elever. Det var svært trist å få meldingen om dødsfallet, og alvoret over denne tragiske hendelsen og følgende av pandemien preger oss tydelig, sier han.

– Lærere har siden pandemien starta kjent på en frykt for å sli smittet. I mange sammenhenger er det ikke mulig å holde på de avstandskravene som gjelder ellers i samfunnet og mange har titalls nærkontakter i løpet av en arbeidsdag. Det er ikke spesielt for de videregående skole i Vestland, men gjelder for alle skoleslag og barnehager over hele landet.

UDF-lederen mener pandemien har gjort det tydelig hvor viktig rolle skoler og barnehager har for samfunnet.

– Det er derfor ekstra viktig at eierne gjør det som er i deres makt for å legge til rette for best mulig smittevern for lærere, barn og elever, sier Strømsli og understreker at de ikke har noen grunn til å tro av videregående skoler i fylket ikke følger smittevernveilederne.

Nye smittevernregler

Smittevernveilederne for videregående skoler ble oppdatert i slutten av mars, og er gjeldende fra og med i dag, 12. april.

I den oppdaterte veilederen heter det blant annet at skoleeier, i samråd med lokale helsemyndigheter, kan anbefale bruk av munnbind utenfor undervisningen, for eksempel i friminuttene og på vei til klasserommene.

På rødt nivå bør dessuten antall kontakter elevene har i løpet av en uke halveres i forhold til gult nivå. Det betyr at klassene mange steder må deles i mindre grupper, eksempelvis halve klasser.

Les smittevernveilederen for videregående skole her.

Powered by Labrador CMS