VGS-elever i Vestland tester seg selv for korona

Elever og ansatte på to videregående skoler i Vestland tester seg selv to ganger i uken med hurtigtest for å holde skolene åpne.

Publisert

Så langt er to skoler i gang med pilotprosjektet med massetesting: Fyllingsdalen videregående skole i Bergen og Askøy videregående skole i Askøy.

Ifølge Helse Vest, som har tatt initiativ til pilotprosjektet, har 85 prosent av elevene ved de to skolene valgt å delta. Av 901 tester så langt har ingen vært positive.

Dersom et smittetilfelle blir påvist, får hele klassen munnbind og må hjem i karantene. Vedkommende blir satt i isolasjon.

Prosjektet varer fram til sommeren.

Initiativtakar Ola Jøsendal uttaler på hjemmesidene til Helse Vest at målet er å holde skolene åpne.

– Når elever tester seg to ganger i uka, kan skolene i større grad holde åpne, selv i en tid hvor det er mye smitte i samfunnet, sier Jøsendal.

Les også: Vil innføre massetesting av elever og ukentlig testing av lærere i Oslo

Flere henvisninger til psykisk helsevern

Bakgrunnen for prosjektet er at strenge smitteverntiltak, hjemmeskole og stengte møteplasser har rammet barn og unge hardt. Ifølge Helse Vest har antallet henvisninger av barn og unge til psykisk helsevern økt over hele Vestlandet i siste halvdel av 2020.

Folkehelseinstituttet har beregnet at risikoen for et større utbrudd blir redusert fra 30 prosent til rundt 2 prosent dersom man tester minst 70 prosent av skolens elever og ansatte.

Også i Oslo ønsker man å starte med massetesting. Helsebyråd Robert Steen opplyste til VG i helgen at målet er at elevene skal kunne teste seg selv.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS