Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) orienterer om gjeldende koronatiltak i Oslo.

Vil teste 90.000 Oslo-elever i uka

For å kunne holde skolene åpne, ønsker byrådet i Oslo å teste både lærere og elever i Oslo hver uke.

Publisert

Det melder VG.

– Det er høyt smittetrykk og skoler går til og fra hjemmeundervisning. Vi ønsker å beskytte barn og unge og ha skolene så åpne som mulig, sier helsebyråd i Oslo, Robert Steen til avisa.

Byrådet ønsker også at helsepersonell som ikke er vaksinert, lærere og bygningsarbeidere hver uke mottar en enkel coronatest fra staten, som de tar selv og registrerer svaret på.

Totalt utgjør disse gruppene 170.000 personer i Oslo. På sikt er det også aktuelt å inkludere barnehagepersonell i ordningen.

Regelverket må endres

Oslo ønsker å benytte coronaprøven som tas i fremre del av nesen. Den krever ikke samme kompetansen som den dype neseprøven, opplyser Steen.

På sikt skal de eldste elevene selv kunne ta prøven.

Men for å kunne gjennomføre dette er kommunen avhengig av både tilstrekkelig analysekapasitet, samt at regelverket endres. I dag innebærer en slik screening, altså massetesting av dem også uten symptomer, en journalføringsplikt som må utføres av helsepersonell.

– Vi trenger at staten endrer definisjonen, slik at screening og avlesing av disse testene ikke lenger defineres som helsehjelp, sier Steen.

Dessuten må man ha på plass en digital løsning for selvrapportering av testresultater. Steen mener en slik løsning må utvikles nasjonalt.

Oslo Høyre foreslo før helgen at det gjennomføres massetesting av lærere og ansatte i barnehager.

– Vi håper dette forslaget kan føre til at flere lærere og barnehageansatte kan føle en større grad av trygghet på jobb. Vi ser en økende smittetrend blant unge, og da er det viktig å finne ut av den faktiske smittesituasjonen på skolene, sa skolepolitisk talsmann for Høyre i Oslo, Mehmet Kaan Inan til NTB.

Les også: Nakstad: Dette blir avgjørende å følge med på i uka som kommer

Frykter langtidsstenging

Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at barnehageansatte i Oslo er den yrkesgruppen som er mest utsatt for smitte. Også grunnskolelærere og ansatte i skolefritidsordningen er mer utsatt for smitte.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sier situasjonen mange steder er blitt uholdbar.

Fredag tok hun til orde for at de som jobber med de yngste barna bør prioriteres i vaksinekøen. Også Høyre i Oslo har tidligere ønsket å få lærerne inn på en prioriteringsliste for vaksine.

– Slik det er nå, ber vi ansatte om å gå på jobb til tross for at vi vet at det muterte viruset smitter mer blant barn, og også fra barn til voksen. Samtidig gjøres det ingen vurdering av hvordan de kan få bedre beskyttelse eller avlastning. Tvert imot har de fått økte krav på seg, som at de må ha full åpningstid for barn som bare har én forelder i samfunnskritisk yrke, og ikke to som tidligere. Er det riktig? Jeg mener nei, sa Thorkildsen til Utdanningsnytt.

Hun er bekymret for tiden framover, hvis det ikke blir tatt grep.

– Vi frykter at konsekvensene blir mange langtidssykemeldinger, og at vi ender opp med langvarig stenging av barnehagene, hvis vi ikke får tatt tak i dette. I tillegg må smittevernsveilederne oppdateres og ta høyde for en ny situasjon med mutert virus.

Powered by Labrador CMS