Rogaland-skole dropper karakter i orden og oppførsel, mener det er ut

Som første skole i landet dropper Bergeland videregående skole karakterer i orden og oppførsel. Nå ønsker flere skoler å fjerne disse vurderingene.

Rektor Leif Gunnar Wikene ved Bergeland videregående skole mener karakterer i orden og oppførsel er gammeldags og urettferdig.

Denne høsten dropper også Strand og Kopervik karakterer i orden og oppførsel. Rektor Leif Gunnar Wikene, tror hele Skole- Norge snart følger etter, melder NRK.

– Vi ser ingen grunn for at Norge skal stå i en sånn særstilling. Vi er det eneste landet i Europa som har disse karakterene. Det synes vi er en levning som vi må bli kvitt, sier rektoren.

 

Fornøyde to år etter

To år etter at ordningen ble innført, er rektor, lærere og elever svært fornøyde med den nye skolehverdagen.

– For meg har det gått ganske bra de to siste årene. Jeg har ikke fått anmerkninger, og føler jeg må ta ansvar for meg selv, sier Anja Hansen.

Hun og klassevenninnen Pearl Sudaria er blant de første i landet som går gjennom videregående skole uten disse vurderingene.

 

Bedre kontakt med elevene

Tidligere kunne elevene få anmerkning for eksempel dersom de kom for sent, bråket i klasserommet eller ikke leverte inn skolearbeidet i tide. Den tiden savner ikke lærer Helena Eracleus Hallgren.

Hun mener skolehverdagen har blitt bedre uten karakterene.

– Det handler om å få kontakt med elevene. Å bruke mindre tid med papirer og foran dataskjermen, og heller snakke med elevene om det de har gjort og hvordan de kan endre atferden, sier hun til NRK.

 

Får støtte av forsker

Rektoren får støtte fra læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger som har fulgt prosjektet nøye. Fordelene er flere enn ulempene, fastslår professor Edvin Bru.

– Lærere og elever peker på at når en fjerner karakter i orden og oppførsel, så opplever de at relasjonen mellom lærer og elev blir bedre, sier Bru.

 

Powered by Labrador CMS