Det snakkes mer og mer engelsk blant undervisere, forskere og studenter på universitetene i Norden. Derfor foreslår en arbeidsgruppe at det må formuleres en forpliktende språkpolitikk basert på engelsk og lokale språk. Arkivfoto: Utdanning

Arbeidsgruppe kommer med forslag om felles nordisk språkpolitikk i akademia

Arbeidsgruppen Nordisk gruppe for parallellspråk foreslår at de nordiske universitetene bør formulere en forpliktende språkpolitikk, basert på engelsk og lokale språk.

Arbeidsgruppen har, ifølge Khrono, fått i oppdrag av Nordisk Ministerråd å komme med anbefalinger om god språklig praksis. Årsaken er at det snakkes mer og mer engelsk blant undervisere, forskere og studenter på universitetene i Norden.

Språk i akademia

Nordisk Ministerråd har nedsatt Nordisk gruppe for parallellspråk.

Gruppen har arbeidet i perioden 2014-2016 og kommer nå med sin sluttrapport. Den skal presenteres på Nasjonalbiblioteket i Oslo 5. mai.

I gruppen sitter deltakere fra de nordiske landene, to fra hvert av følgende: Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge og Sverige.

Fra Norge deltar professor Gjert Kristoffersen ved Universitetet i Bergen og førsteamanuensis Marita Kristiansen ved Norges Handelshøyskole.

Gruppen kommer med 11 anbefalinger om en parallellspråklig praksis ved de nordiske universitetene.

Sluttrapporten klar og skal presenteres på en konferanse på Nasjonalbiblioteket i Oslo fredag 5. mai.

Arbeidsgruppen kommer med 11 punkter på hvordan en språkpolitikk med parallelle språk kan se ut.

– Det er en oppgave institusjonene ikke tar særlig høytidelig. I mange fagmiljøer er er man flinke, men på institusjonsnivå tar man ikke dette i tilstrekkelig grad på alvor, sier professor Gjert Kristoffersen ved Universitetet i Bergen.

Les mer om forslagene på Khrono her

Hele rapporten finner du her

Powered by Labrador CMS