Langt færre søker seg til oljefagene

Antall søkere til petroleumsfagene er mer enn halvert på ett år.

Publisert

70 prosent færre unge søkte seg til petroleumsfag i ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, og omtrent 50 prosent færre hadde disse fagene som førstevalget ved Universitetet i Stavanger i år sammenlignet med i fjor. Petroleumsteknologi, offshoreteknologi og petroleumsgeologi har vært populære fag de siste årene, men nå har trenden snudd.

– Det har vært mye i mediene om utfordringene i oljebransjen, og unge har fått med seg det som skjer. Dette er nok forklaringen på nedgangen, sier kommunikasjonsrådgiver Susanna King ved Universitetet i Stavanger. Det er grunnstudiene innen olje som har gått mest tilbake. Tallene fra Samordna Opptak viser at bare 77 hadde petroleumsfag som førstevalg på NTNU i år, mot 257 i fjor. I Stavanger er det fem oljefag man kan søke på rett fra videregående, de har hatt en søkernedgang på 7, 40, 51, 54 og 57 prosent.

– Det totale antallet søkere har gått ned, men vi ser at mange som er i gang med utdannelsen sin velger å fortsette og har søkt masterutdanning innen petroleum, sier King.

Petroleumsfagene har vært populære fag i mange år, og poenggrensene for å komme inn, var høye. Til tross for nedgangen er det fortsatt strenge krav for å få plass.

– Det er lettere å komme inn, men det er fortsatt flinke studenter som søker fagene, sier King.


Flere velger miljøfag

– Vi har opplevd en omdreining, og mange unge søker seg i år til andre tekniske fag. Studiene Bygg, og Matematikk og fysikk har hatt en enorm oppgang, sier King.

Blant annet har utdanningen Kjemi og miljø en oppgang på 54 prosent.

Powered by Labrador CMS