Nye lærere kan få dekket halvparten av studielånet

Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF er enige om å etablere en ny ordning for ettergivelse av studielån for studenter som fullfører femårig lærerutdanning.

Publisert

Venstre står bak forslaget om å ettergi deler av studielånet for nye lærerstudenter.

Ordningen for ettergivelse av studielån blir tredelt

  • Om lag 50 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning på normert tid. Dette gjelder Grunnskolelærer 1-7, Grunnskolelærer 5–10 og Lektorutdanning.
  • Om lag 55 000 kroner i tillegg til studenter som fullfører femårig grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 på normert tid. Dette kommer i tillegg til de første 50 000.
  •  Om lag 55 000 kroner til studenter som fullfører femårig lærerutdanning og deretter tar lærerjobb i Nordland, Troms eller Finnmark. Ettergivelsen gis uavhengig av de to andre – og krever ikke at man tar utdanningen på normert tid.

 

– Et bra virkemiddel

– Vi er veldig fornøyde med at vi fikk igjennom dette forslaget i forbindelse med revidert statsbudsjett. Endelig noe konkret og ikke bare et ønske om at flere skal velge lærerutdanning, sier Iselin Nybø til Utdanning.

Hun er medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen for Venstre.

– En spissing og ikke bare en lik ordning for hele landet, er også bra. De som velger den femårige grunnskoleutdanningen for 1.-7. trinn i Nord-Norge, der rekrutteringsproblemene er størst, får ettergitt mest, sier hun.

I løpet av de neste ti årene vil Nord-Norge mangle 4000 lærere i grunnskolen, skrev Aftenposten sist uke. Under 60 prosent av studieplassene på grunnskolelærerutdanningene i Nord-Norge ble fylt opp i fjor, mens nesten 87 prosent av tilsvarende plasser på landsbasis ble fylt opp.

– Ettergivelse av studielånet kan være et bra virkemiddel for å få flere til å velge læreryrket. Og vi synes det er spesielt bra at ordningen retter seg inn mot grunnskoleutdanningen 1. til 7. trinn i Nord-Norge der behovet absolutt er størst, sier Bjørn Roberg, nestleder i Pedagogstudentene.

 

Vil gjøre læreryrket mer attraktivt

– Dette er en svært god ordning som på det meste vil dekke rundt halvparten av studielånet til nyutdannede lærere. Dette bør gjøre det enda mer attraktivt å utdanne seg til lærer i barneskolen og å ta jobb i Nord-Norge, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Tar man lærerutdanning for trinn 1.–7. på normert tid og jobber som lærer i Nord-Norge etterpå, vil man få ettergitt rundt 160 000 kroner. Den konkrete innretningen av tiltakene vil bli omtalt i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem i mai.

– Blant annet gjenstår det å avgjøre hvor lenge man må jobbe som lærer i Nord-Norge før man får slettet gjelden, sier Røe Isaksen. 

Ordningen gjelder de som starter på utdanningen høsten 2017 eller senere. Hvor stort beløp man får ettergitt, kommer an på hvilken lærerutdanning man tar, og hvor man velger å jobbe som lærer etterpå, opplyser Kunnskapsdepartementet.

 

 

Powered by Labrador CMS