I dag markeres Holocaustdagen for 15. gang

I dag markeres Den internasjonale Holocaustdagen på flere steder i landet. Elever fra to skoler er invitert til minnesmerket over deporterte jøder på Akershuskaia i Oslo.

Publisert

Kronprins Haakon er til stede ved arrangementet på Akershuskaia i Oslo. Hovedtaler er statsminister Erna Solberg.

Fakta om Holocaustdagen:

Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater.

Datoen ble etter hvert markert i flere land, og i november 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust.

Den internasjonale Holocaustdagen ble første gang markert i Norge i 2002.

Det er HL-senteret som har ansvaret for det nasjonale arrangementet som hvert år finner sted ved Minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia i Oslo. Det var herfra de norske jødene ble deportert med S/S Donau, og senere andre skip, til konsentrasjons- og dødsleirer.

Den internasjonale Holocaustdagen er viet minnet om ofrene for nazistenes masse-utryddelsespolitikk. Dette var planlagte, systematiske drap av jøder og en rekke andre minoriteter som roma, funksjonshemmede, psykisk syke, homofile, Jehovas vitner og andre trossamfunn. Også den slaviske befolkningen i Polen og Sovjetunionen, sovjetiske krigsfanger, kommunister og andre politiske motstandere av nazismen ble utsatt for massedrap i stor skala.

Dagen er en minnemarkering, og ment å bidra til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk.

Skoleklassene som er invitert kommer fra Stovner videregående skole i Oslo og fra Briskeby videregående skole for hørselshemmede.

Ervin Kohn, som representerer det mosaiske trossamfunn i Norge holder også tale. Jødiske barn tenner fakler til minne om barna som mistet livet

Arrangementet ledes av Guri Hjeltnes, direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret.)

Overlevde flukt til Sverige

– Den internasjonale Holocaustdagen gir skoler over hele landet en anledning til å tematisere antisemittismens og rasismens ytterste konsekvenser. Dagen kan bidra til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk og gi anledning til diskusjon og refleksjon, skriver HL-senteret på sin hjemmeside.

HL-senteret tilbyr et eget undervisningsopplegg som alle skoler kan benytte. I år bygger undervisningsopplegget på historiene til Siegmund Korn og Karl Peter Federer. Førstnevnte overlevde ved å flykte til Sverige, den andre ble drept i Auschwitz-Birkenau.

Alle elever i Norge er blitt invitert til å sende inn spørsmål til Siegmund Korn. Korns samtale og svar på spørsmålene kan følges direkte på nettet.

 

Powered by Labrador CMS