Kunnskapsminister Guri Melby svarte leserne i nettmøte

– Barnehagene som har kuttet mest i åpningstidene bør se om de kan strekke seg lenger

Bemanning, åpningstider, skoletilbud og fagfornyelsen var noen av spørsmålene kunnskapsminister Guri Melby fikk under onsdagens nettmøte.

Publisert Sist oppdatert

Samme dag som barnehager og skoler ble stengt ble Guri Melby (V) satt inn som ny kunnskapsminister. Det var en ilddåp, innrømmer hun.

– Det var veldig spesielt, og mye av tiden har gått med til krisehåndtering, fortalte hun da nettmøtet startet onsdag morgen.

Det første spørsmålet hun fikk der var fra Peter og Anna på 7 og 9 år som ville vite når de kan få være sammen med sine vanlige klasser igjen.

– Den dagen smittevernmyndighetene sier at det er så lite smitte at vi kan ha vanlige dager, da kan dere være sammen med klassen deres igjen. Men det kan jeg dessverre ikke si noe om ennå, svarte Melby.

Penger til kommunene

Tirsdag ble revidert statsbudsjett lagt frem. Der ble kommunene lovet mer penger, men både opposisjonen og KS mener det er for lite, og frykter kutt innen blant annet skole og barnehage.

En leser ville vite om Melby vil jobbe for at midlene øremerkes, for å sikre at de går til skole og barnehage?

– Det viktigste for meg nå er å sikre at korona-krisen ikke går på bekosning av tilbud til barn og unge. I revidert budsjett har vi fordelt en del potter til ting vi mener er ekstra viktige nå, som 140 millioner til digitalisering og 400 millioner til sårbare barn og unge, svarte Melby.

– Men vi har ikke helt bestemt hvordan kommunene skal kompenseres fremover. Vi jobber med å få en totaloversikt over konsekvensene for kommunene, og hvordan pengene bør fordeles.

Les også: Kommunenes koronatap beregnes til 14 milliarder i år

Fagfornyelsen

Kunnskapsministeren fikk også spørsmål om fagfornyelsen. En leser ønsket en føring fra øverste hold om at en innføring kan skje i løpet av skoleåret 2021.

Til det svarte Melby:

– Jeg forstår at steningen har gitt skolene utfordringer, men jeg vet at mange skoler har vært ganske godt forberedt og innføringen av nye læreplaner til høsten har vært kjent i lang tid. Jeg tror mange føler seg ganske klare, og at reformen er etterlengtet. Noen sier også at de har fått en kick start på fagfornyelsen, ikke minst et løft på det digitale området. Jeg vil ikke bidra til til å utsette noe som er godt i gang, men vi har god dialog med fagforeningene om dette spørsmålet, sa hun.

Åpningstider

Et av spørsmålene gikk på åpningstid i barnehagene, og om Melby mener de må forlenges nå.

Kunnskapsministeren svarte at hun mener de barnehagene som har kuttet mest i åpningstid bør se om de kan strekke seg litt lenger.

– Mange foreldre får ikke hverdagen til å gå opp, og mange barn har godt av å være i barnehagen, sa Melby.

Hun oppfordret til fleksibilitet og godt samarbeid mellom foresatte og barnehage, og brukte sin egen barnehage som eksempel. Der er åpningstiden fra 8-16 nå, men foresatte som har mulighet oppfordres til å ha kortere dager for sine barn. En ordning Melby mener fungerer godt.

– På den måten kan man sikre et god faglig innhold, men også et tilbud som oppfyller de ulike behovene familiene har, sa kunnskapsministeren.

Les også: Reell bemanningsnorm i hele åpningtiden – den avgjørende nøkkelen til det meste

Bemanning

Flere seere ønsket svar på bemanningssituasjonen i barnehagene og om kunnskapsministeren vil jobbe for å sikre den bemanningen barnehagene har nå også etter korona-krisen.

"Vi ser barn som blomstrer, får nok omsorg og trøst og blir sett gjennom hele dagen. Er det ikke en krise for vårt land at vi ikke kan gi dem dette i en normal hverdag?" skrev en.

– De erfaringene vi gjør oss nå er interessante å ta med inn i en videre diskusjon om bemanning i barnehagene. Bemanningsnormen, slik den er nå, skal også evalueres. Jeg forstår at det er positivt med høy voksentetthet og stabile barnegrupper, men det må veies opp mot andre ting som vi mener må til for å gi et godt barnehagetilbud til våre barn, sa Melby.

Hun mener at barnehagene også må vurdere om de kan ta med seg noe fra hvordan de organiserer dagene nå, og minnet om at bemanningsnormen er en minimumsnorm.

– Barnehagene kan bemanne opp om de mener det er riktig bruk av ressursene, sa Melby.

Powered by Labrador CMS