Borgerlige vil ha bedre finansiering for friskoler

Ved å ta med bygningskostnader i beregningen av støtte til friskoler, vil de fire samarbeidspartiene på ikke-sosialistisk side styrke finansieringen av friskolene.

Friskoler får i dag 85 prosent av driftskostnadene dekket, mens de selv må skaffe de øvrige 15 prosentene. I praksis skjer det gjennom skolepenger for elevene. Driftsstøtten varierer fra sted til sted ut fra et system som er ment å jevne ut forskjellene mellom ulike kommuner, skriver  Dagen.

– Det er nødvendig å gjøre noe i denne sektoren, og KrF er en pådriver for at kapitaltilskuddet til friskolene skal økes, sier partiets skolepolitiske talsmann, Anders Tyvand.

De fire samarbeidspartiene vil ha inn bygningskostnader som en del av beregningsgrunnlaget for støtte, noe som skal bidra til å jevne ut forskjeller mellom landlige strøk og pressområder i byene.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skrinla nylig planene om en kristen skole i Groruddalen i Oslo, fordi de ikke klarte å finne lokaler. Skolekonsulent Torleif Belck-Olsen i NLM sier den statlige husleiestøtten i dag er å betrakte som symbolsk.

– I byer som Oslo blir muligheten for private til å starte skole nærmest ikke-eksisterende, sa han i forbindelse med at skoleplanene ble gitt opp. (©NTB)

 

Powered by Labrador CMS