- Barn må lære om FN

FN-sambandet har laget en egen jubileumspakke til skolebruk om årets 60-årsjubilant: FN - De forente nasjoner. - Bruk den! oppfordrer Kari Solholm, generalsekretær i FN-sambandet.

Publisert Sist oppdatert

Å lære barn om FN er viktigere enn noensinne, framholder Solholm: FN er inne i et skjebneår. Organisasjonen er blitt kritisert for ikke å være en god nok verdensorganisasjon mot supermakten USA.

- Men FN trengs. Organisasjonen har hele tida arbeidet for å fremme fred og sikkerhet samt sosial og økonomisk utvikling i verden. Men målene er ikke lette å nå. Derfor er det viktig å lære barn om FN, at FN finnes, hva organisasjonen arbeider med. Barn må lære hva solidaritet, respekt og fellesskap står for - hvis ikke oppdrar vi en generasjon selvopptatte egoister, sier Solholm.

Omfattende jubileumspakke
Hun bretter ut jubileumspakka som i disse dager sendes gratis til alle skoler i landet i ett eksemplar. Flere eksemplarer kan bestilles for en svært billig penge:

Pakka inneholder en stor plakat som er en årskalender der nasjonaldagene til FN s 191 medlemsland er tegnet inn. Plakaten viser også flaggene.

Pakka omfatter også et jubileumsnummer av det metodiske tidsskriftet Globus som FN-sambandet, Unicef Norge og den norske Unesco-kommisjonen utgir. Bladet byr på et historisk tilbakeblikk om FN, samt de mange utfordringer FN står overfor.

I pakka inngår også ressursheftet "Jorden rundt på 365 dager " - med fakta, oppgaver og forslag til aktiviteter for 64 utvalgte land, ni FN-organisasjoner og de 30 viktigste FN-dagene. Her er også en hilsen fra utenriksminister Jan Pettersen som oppfordrer lærere og elever til å arbeide videre med FN.

- Vi håper materiellet vil inspirere, sier Solholm, som tilføyer at FN-sambandet har flere ideer og tips til undervisningsopplegg på sine nettsider, www.fn.no
Nettstedet blir mye brukt. I fjor ble det registrert nær 70.000 treff i måneden.

- Norske elever skårer høyt på kunnskap om FN og internasjonale spørsmål takket være lærernes arbeid. Det er viktig å fortsette innsatsen. Vår frykt er at økt oppmerksomhet om basisfag kan gjøre at denne type stoff faller ut av skolen, sier Solholm.

FN-sambandet er en frivillig organisasjon med ansvar for å informere om FN og internasjonale spørsmål. Organisasjonen har 30 ansatte, fordelt på hovedkontoret i Oslo og fem distriktskontorer.

Hvorfor FN er viktig
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson skriver følgende i bladet Globus om hvorfor FN er viktig:

"Høsten 2000 ga statsledere fra hele verden sin tilslutning til FNs tusenårsmål. Tusenårsmålet er å skape en bedre verden innen 2015: Andelen av verdens befolkning som lever i ekstrem fattigdom skal halveres. Andelen som mangler rent drikkevann skal halveres. Dødeligheten blant gravide og fødende kvinner skal reduseres med ¾. Barnedødeligheten skal reduseres med 2/3.

Spredningen av hiv/aids skal stoppes og reverseres. Alle barn skal sikres gratis grunnskole. Likestilling mellom kvinner og menn skal fremmes, likedan arbeidet for å sikre en miljømessig bærekraftig utvikling.

Bakgrunnen er denne: Hvert femte menneske på jorden lever på under ti kroner dagen. Hvert sjuende menneske i verden sulter. Ett av seks barn i Afrika dør før det fyller fem år. 125 millioner barn går ikke på skole."

Powered by Labrador CMS