– Pia Friis' tanker om barn og seksuell lek er frapperende tidsriktige. Samfunnet er sykelig sex-fiksert, skriver Halvard Lars Udnesseter. (Faksimile fra Utdanning 3/2019).

Samfunnet er sykelig sex-fiksert

Barn kan få et trygt forhold til egen kropp og egne følelser uten nakenleker.

Publisert

 

«Jeg ser, jeg ser.. Jeg er visst kommet paa en feil klode! Her er saa underligt.» Slik avslutter Sigbjørn Obstfelder diktet «Jeg ser». Dette diktet rant meg i hu da jeg leste om barn og seksuell lek i Utdanning nr. 3/19. Forvirringen er stor!

 

Pia Friis' tanker om barn og seksuell lek er frapperende tidsriktige. Samfunnet er sykelig sex-fiksert. Nå kjøper gutter tidlig i tenårene potensmidler! Det gjelder å legge opp løpet tidlig. Friis beklager at ansatte i barnehager stopper seksuelle leker og ber barna kle på seg. Dette tillater hun seg å bli provosert over! Vi er nok flere som blir provoserte, men med motsatt fortegn. Selv synes jeg det er flott at barnehageansatte griper inn, på en klok måte, når denne leken går for langt. Så skal barn selvsagt lære å sette grenser og bestemme over sin egen kropp.

 

Barn er nysgjerrige og vil utforske. Det er et generelt behov. Men barn kan få et trygt forhold til egen kropp og egne følelser uten nakenleker. Og de bør få gode svar og ikke bortforklaringer. Det er først og fremst foresattes ansvar. I dag skal alt utprøves tidlig, med trivialisering som resultat. Bør det være noe å utforske også på et senere stadium?

 

Powered by Labrador CMS